Hărţuirea online sau cyberbullyingul: cum ne poate afecta pe plan psihic şi cum poate fi prevenit acest fenomen

O persoană hărţuită în mediul online poate dezvolta afecţiuni de natură psihică, precum anxietate, atacuri de panică sau chiar gânduri suicidare.
  • Publicat:
Hărţuirea online sau cyberbullyingul: cum ne poate afecta pe plan psihic şi cum poate fi prevenit acest fenomen

Cyberbullying sau cyberharassment reprezintă o formă de intimidare, hărţuire sau şantaj, folosind mijloace electronice în mediul online. Asta înseamnă că o persoană, folosind e-mailul sau site-urile de socializare, încearcă să îşi găsească victime pentru a le hărţui.

Hărţuirea poate avea forme de natură sexuală, financiară sau socială, prin care hărţuitorul urmăreşte obţinerea unor beneficii în dauna victimei.

Psihologul Constantin Cornea ne spune în cele ce urmează care este diferenţa dintre o glumă şi cyberbullying, ce probleme de natură psihică poate cauza acest fenomen şi cum poate fi prevenit.

O glumă nevinovată sau hărţuire online?

În primul rând, prin glumă sau umor, fiecare poate înţelege lucruri diferite.

În acest context, putem spune că hărţuitorul se foloseşte de o glumă pentru a face anumite apropouri ce pot duce la scoaterea victimei din starea de echilibru sau pot provoca victima să ofere servicii de natură sexuală, afectivă, financiară sau socială, pe care aceasta în mod normal nu le-ar oferi.

Care sunt efectele psihologice ale agresiunii de tip cyberbullying

Efectele psihice pot fi diverse, având legătură de multe ori cu starea victimei, dar şi cu gradul de persuasiune al agresorului. În acest sens, putem spune că, prin cyberbullyng, victima poate ajunge să sufere de:

  • depresie, anxietate, tulburare bipolară
  • atacuri de panică
  • tulburări ale somnului, vieţii sexuale, vieţii sociale, tulburări alimentare
  • în anumite cazuri poate duce chiar la dorinţe sau planuri suicidare

Dincolo de conversaţia din mediul online, are foarte mare importantă şi dauna produsă victimei. Astfel, putem vorbi despre victime ce pot ajunge să piardă bunuri materiale, statut social, ori pot suferi traume în urma aşteptărilor pe care abuzatorul li le creează.

Cum putem pune capăt acestui fenomen, fără să renunţăm la internet?

Primul pas constă în identificarea dorinţele abuzatorului. Dacă acesta are cerinţe ce depăşesc sfera normalului, atunci devine evident faptul că putem fi victima unui act de cyberbullyng şi trebuie să renunţăm la cel care ne face rău.

De aceea este important să verificăm, din suma persoanelor cu care stăm de vorbă, care este cel care ne poate produce daunele mai sus amintite.

Renunţând la comunicarea cu agresorul, ne putem bucura de internet, e-mail, site-uri de socializare, intrând în contact cu alte persoane de bună-credinţă.

Cum poate fi prevenit cyberbullyingul?

De cele mai multe ori, cei care practică această formă de hărţuire au grijă să întindă o plasă imaginară prin care să îşi escrocheze victima. De aceea, victima poate suferi în tăcere sau poate ajunge să sufere de afecţiuni psihice grave.

În acest sens, deseori poate fi mai simplu să remarcăm pe cineva din jurul nostru care este deja în rolul victimei, dar nu este conştientă. Şi atunci este bine să luăm noi măsuri, anunţând autorităţile competente şi apelând la sprijin specializat.

Puneţi mereu în balanţă dacă ceea ce vi se cere de către cel cu care comunicaţi este în raport cu propriile dorinţe, dar şi cu normele etice şi morale universal recunoscute. La acest calcul, de obicei, orice hărţuitor va fi lesne de demascat.

Apoi, în funcţie de daunele produse deja de acesta, apelaţi la autorităţi şi la un psihoterapeut pentru a depăşi acea situaţie cât mai repede.

Urmărește CSID.ro pe Google News