Incepe cu dreptul noul job!

Schimbarea locului de munca este in topul celor mai stresante situatii. Toti te-au bombardat cu sfaturi despre cum sa te porti, ti-au amintit de vreo 50 de ori ca prima impresie conteaza si s-au certat pe ce haine ar trebui sa porti in prima saptamana la
  • Publicat:
Incepe cu dreptul noul job!
Incepe cu dreptul noul job!

Cu o atitudine pozitiva – nimic nu functioneaza mai bine, in orice situatie, decat sa ai o atitudine pozitiva.Fiecare persoana cu care interactionezi trebuie sa-ti vada entuziasmul de a face parte din noua echipa. Si, mai ales pana te „pierzi” in noul colectiv, lasa acasa problemele care nu tin de birou …

Cu o tinuta adecvata – sa nu subestimezi niciodata importanta unor haine potrivite la serviciu. Expertii spun ca in primele zile de munca trebuie sa te imbraci in stil office, chiar daca vezi ca ceilalti adopta stilul casual. Niciodata nu poti sti cand esti chemata sa cunosti un mai-mare al companiei sau un client-cheie. Imbraca-te in felul in care doresti sa fii perceputa de lume, pentru ca hainele joaca acum un rol imens in maniera in care vei fi tratata. Daca esti la patru ace, ceilalti te vor cataloga cu usurinta drept o persoana eficienta si de incredere, pe cand o tinuta „ravasita” inseamna dezorganizare si atrage dupa sine lipsa de incredere cand vine vorba de indeplinit sarcini. Dupa o vreme, oamenii isi vor da seama ca lucrurile acestea nu corespund, dar la inceput tinuta ta e unicul lucru dupa care se ghideaza.

Cu spirit de echipa – acum faci parte dintr-un colectiv, membrii unui echipe colaboreaza ca sa rezolve problemele si sa atinga obiectivele firmei. Arata-le loialitate colegilor si recunostinta pentru ajutorul primit. Sa nu eziti nici o clipa, intotdeauna sa le dai impresia celorlalti ca tu ii consideri cei mai buni parteneri de birou din toata lumea, si echipa ca a voastra – mai rar…

Cu lista de nume invatata – e o regula de platina sa inveti cat mai repede numele vecinilor de birou. Nimeni nu se asteapta sa stii tot „catalogul” chiar din prima zi, dar din a doua, cam da… Imagineaza-ti numai cat de penibil e sa iti strigi colegul de birou pe alt nume. E momentul perfect sa inveti trucuri de retinere a numelor.

Cu intrebari potrivite – nimeni nu pretinde sa stii totul despre organizatia in care tocmai ai intrat, dar toti se asteapta sa ii descosi, ca sa vada ca te preocupi sa afli cat mai multe. Asa ca nu care cumva sa te lasi prada rusinii si sa faci ceva cum te taie capul, numai pentru ca ti se pare anapoda sa ceri sfaturi. Pune intrebari si vei avea numai de castigat.

Cu initiative – e de asteptat ca in primele zile de lucru sa primesti sarcini relativ usoare. De indata ce le-ai indeplinit si simti ca poti mai mult, cere „misiuni” cu un grad de dificultate mai ridicat. Orice, numai sa nu stai degeaba asteptand sa te bata cineva pe umar si sa-ti spuna ce ar trebui sa mai faci.

Cu ore multe la munca – specialistii in resurse umane cred in unanimitate ca angajatul ideal este mereu punctual la sedinte, vine mereu mai devreme la serviciu si sta un pic peste program. Daca pe orarul tau scrie „9.00-16.00”, ai grija sa ajungi la program la 8.30 si sa pleci dupa 16.00.

Cu apetit zero pentru barfe – orice organizatie are o pepiniera de zvonuri, dar ai grija sa stai departe de ea. Reputatia ta trebuie sa fie curata mai ceva ca intr-o reclama la detergenti, asa ca nu e bine sa iti asociezi imaginea cu a unei devoratoare de barfe. Stai departe de orice discutie malitioasa despre un coleg sau altul si sub nici o forma nu porni tu un astfel de dialog.

Cu ochi si urechi numai pentru sarcinile de serviciu – fii sincera, de cate ori nu te-a uitat Dumnezeu pe Messenger sau la telefon cu cea mai buna (si guraliva) prietena. Studiile arata ca aproape nu exista persoana care sa nu isi rezolve treburile personale la birou. Tu trebuie sa uiti de asta. Mai ales acum la inceput, cand toti trebuie sa te vada cu nasul in fisiere cat e ziua de lunga.

Fereste-te:

– Sa vorbesti mai mult decat asculti – o vorba care circula prin companiile din America spune ca trebuie sa asculti de cel putin cinci ori mai mult decat vorbesti. Cu cat spui mai putine, cu atat inveti mai multe.

– Sa pleci urechea la tot felul de scenarii si sa actionezi asa cum ti-a zis tie colegul de la doi – e un moment in care nu e bine sa te increzi in nimic altceva decat in fortele tale. Sondajele arata ca 38% dintre angajatii francezi au fost nevoiti sa plece de la un loc de munca la care se angajasera recent pentru ca au avut proasta inspiratie de a urma sfaturi „binevoitoare”.

– Sa incerci sa pari altceva decat esti cu adevarat – sa crezi ca e doar o minciuna nevinovata sa spui ca te pricepi sa lucrezi in Adobe Photoshop in speranta ca n-or sa te puna taman pe tine care bajbai si in Word.

Urmărește CSID.ro pe Google News