Un român de peste 18 ani din trei este supraponderal, iar 15% sunt obezi. Totodată, numărul persoanelor cu o greutate normală scade dramatic după vârsta de 35 de ani, se arată un studiu recent realizat de ISRA Center.
În aceste condiţii, nu e deloc de mirare că românii sunt din ce în ce mai motivaţi (sau disperaţi) să scape de kilogramele în plus.
În opinia psihoterapeutului Angela Nuţu, greutatea şi obezitatea în exces au legătură, într-adevăr, cu mâncatul exagerat, dar această tulburare de comportament este generată de factori puternici de stres, atât cei exteriori cât şi cei interiori.
„Stresul reprezintă o presiune cu care ne încărcăm şi pe care încercăm permanent să o descărcăm pentru a atinge o stare de bine. Pentru a se elibera de această presiune, unii oameni îşi rod unghiile, alţii fumează, alţii aleg alcoolul etc. Cei care se ingraşă excesiv aleg mâncatul ca modalitate principală de eliberare de stres”, explică psihoterapeutul.
Specialistul este de părere că toate aceste “obiceiuri” au legătură cu fixaţia orală. Această stare se fixează în personalitate încă din copilărie, când părinţii obişnuieşc şă calmeze plânsetul sau agitaţia copilului oferindu-i o suzetă.
Creierul înregistrează această asociere a stării de bine cu o fixaţie orală, şi cum primii 5 ani de viaţă sunt definitorii pentru straucturarea personalităţii, culegem roadele acestui mod de calmare şi la maturitate. Aşa ajung unii oameni să mănânce mai mult decât au nevoie, când nu au nevoie, când le cere mintea şi nu corpul să se hrănească, crede psihologul.
„Căutarea minţii de a se elibera de stres se opreşte la mâncatul excesiv, care conduce la supraponderalitate şi ulterior la obezitate. Există două posibilităţi de a mânca: una este pentru a te hrăni, a doua este pentru a te elibera de o poftă, o dorinţă nebună de a mânca ceva. Când mănânci pentru a te hrăni, nu ai cum să ajungi supraponderal sau să ai prea multe kilograme în plus. Când mănânci ca să stăpâneşti o poftă, atunci începi să te îngraşi. Oamenii care au depăşit un nivel de greutate normal au depăşit acel nivel care te hrăneşte, hrănindu-şi constant poftele, emoţiile, nu corpul”, afirmă Angela Nuţu.
Inelul gastric chirurgical are termen limitat de valabilitate, iar după eliminarea lui de corp, omul va relua stilul de viaţă care îl îngraşă.
Cei mai mulţi oameni nu au suficientă voinţă, putere, cunoştinţe sau încredere şă meargă la sală, să iasă în parc să alerge sau să se apuce de diete. Toate aceste elemente devin motive valide pe care oamenii le invocă pentru a nu începe procesul de slăbit prin efort. Aşa că, pentru oamenii disperaţi să slăbească, dar lipsiţi de voinţă, au apărut intervenţiile chirugicale de introducere a inelului gastric.
„Metoda inelului gastric introdus chirurgical este rapidă, ajută pe moment, însă atrage după sine un număr semnificativ de efecte secundare, precum şi multe riscuri, ca orice operaţie pe care o faci pentru modificarea corpului tău. Pe lângă faptul că vorbim despre o intervenţie barbară asupra corpului uman, operaţia bariatrică presupune şi un cost foarte ridicat. Singurul aspect pozitiv care apare în urma unei astfel de operaţii este că pentru o perioadă reuşeşti să reduci semnificativ mâncarea. Din nefericire, ne vom reîntoarce la obiceiurile dăunătoare din trecut atunci când termenul de valabilitate al inelului gastric este depăşit şi este eliminat din corp, existând chiar riscul a înmagazina chiar mai multe kilograme ca înainte de operaţie. De ce? Pentru că prin intermediul operaţiei rezolvi efectele îngrăşării, nu şi cauzele emoţionale care au declanşat surplusul de greutate”, afirmă psihologul Angela Nuţu.
Sheila Granger a revoluţionat lumea terapiei şi a hipnozei introducând o tehnică absolut fantastică de a slăbi sănătos şi armonios – Tehnica Inelului Gastric Virtual. Această tehnică funcţionează excelent atât pentru oamenii care suferă de obezitate, greutate în exces dar şi pentru cei care îşi doresc să slăbească doar câteva kilograme pentru a-şi creşte stima de sine şi a se simţi mai bine în corpul lor.
Inelul gastric virtual este o nouă tehnică non-chirurgicală, care foloseşte puterea hipnozei, precum şi tehnici de CBT şi NLP, pentru a-ţi convinge mintea subconştientă că ţi-a fost pus un inel de silicon în jurul stomacului. Tehnica se foloseşte de puterea minţii pentru rescrierea la nivel subconştient a viziunii asupra stilului alimentar şi a modului în care te gândeşti la mâncare. Prin intermediul hipnozei, convingi creierul că stomacul este plin după un anumit nivel de admisie.
„Inelul Gastric Virtual este o tehnică folosită în Marea Britanie şi Europa pentru a ajuta sute de oameni să-şi recâştige controlul asupra corpului într-un mod sigur şi natural. S-a dovedit a avea foarte mult succes pentru mulţi oameni care s-au luptat cu kilogramele în plus şi este un element care a declanşat un regim de slăbire permanent. Cu ajutorul revoluţionarei metode, se pot obţine beneficiile unei operaţii de inel gastric fără să treci prin chinurile asociate intervenţiei propriu-zise sau a costurilor ridicate. Pe parcursul ultimilor ani, din ce în ce mai mulţi oameni au urmat hipnoterapia Inelului Gastric ca metodă de slăbire. Folosită iniţial doar pentru clienţii obezi, este acum folosită în mare de oricine are probleme cu a se ţine de o dietă”, conchide psihoterapeutul Angela Nuţu.