Atunci când vorbim despre tulburări alimentare ce îmbracă forma unui deficit alimentar şi de greutate, ne aflăm cel mai probabil în situaţia unui excedent de: griji, supărări, sarcini, responsabilităţi, cerinţe ale altora asumate de către cineva, sau propriile cerinţe supradimensionate în raport cu resursele reale de care dispune persoana. Cu alte cuvinte, sub farfuriile pline se ascund multe temeri, griji, furii, neîmpliniri. Valeria Vîrlan, psihoterapeut integrativ, face lumină.
Foarte des, persoanele care au probleme cu greutatea (s-au îngrăşat excesiv sau au slăbit excesiv) au la bază probleme emoţionale nerezolvate chiar de ani de zile. În acest caz, ajutorul psihoterapeutic este esenţial prin faptul că psihoterapeutul însoţeste persoana în procesul de conştientizare a adevăratelor probleme din viaţa sa şi a adevăratei cauze pentru care aceste probleme apar, de exemplu o insuficientă grijă şi iubire de sine, traume, blocaje interioare, comportamente de autosabotaj, etc. Iar apoi facilitează vindecarea.
Abia după ce vindecăm cauza rădăcină a acestor probleme, putem vorbi despre rezolvarea problemei complexe a greutăţii corporale. Altfel, este posibil să observăm că, pe termen lung, curele de slăbire sau privaţiunile alimentare (în cazul excesului), precum şi suplimentele alimentare, vitaminele, etc. (în cazul deficitului) pot să nu fie de ajuns ori, cel mult, să ne ofere o soluţie de moment, după care problema să revină.
Fireşte că toate aceste demersuri terapeutice şi psihoterapeutice, daca sunt împletite cu un regim de viaţă sănătos – sport, viaţă socială activă, hobby-uri, timp de calitate petrecut împreună cu cei dragi, precum şi în natură, etc. – sunt cu atât mai eficiente.
Cum putem preveni aceste probleme? Abordând problema din mai multe direcţii şi acţionând sinergic.
Valeria Vîrlan, psihoterapeut integrativ