Insomnia și singurătatea: efecte ale AI?

Insomnia și singurătatea pot fi efecte ale interacțiunii cu inteligența artificială.
  • Publicat:
Insomnia și singurătatea: efecte ale AI?
Foto. Shutterstock

Insomnia și singurătatea pot afecta angajații care interacționează frecvent cu sisteme de inteligență artificială. Aceștia au mai multe șanse de a experimenta singurătate, care poate duce la insomnie și la creșterea consumului de alcool după muncă, potrivit cercetărilor publicate de Asociația Americană de Psihologie.

Cercetătorii au efectuat patru experimente în SUA, Taiwan, Indonezia și Malaezia.

Constatările au fost consecvente în toate aceste patru culturi. Cercetarea a fost publicată online în Journal of Applied Psychology.

Într-o carieră anterioară, cercetătorul principal Pok Man Tang, PhD, a lucrat într-o bancă de investiții unde a folosit sisteme AI, ceea ce i-a crescut interesul pentru această cercetare.

„Avansarea rapidă în sistemele de inteligență artificială declanșează o nouă revoluție industrială care remodelează locul de muncă, oferind multe beneficii, dar și unele pericole necunoscute, inclusiv un impact psihic și fizic potențial dăunător pentru angajați”, a spus Tang, profesor asistent de management la Universitatea din Georgia. „Oamenii sunt animale sociale, iar izolarea muncii cu sisteme AI poate avea efecte dăunătoare în viața personală a angajaților.”

În același timp, lucrul cu sisteme AI poate avea unele beneficii. Cercetătorii au descoperit că angajații care foloseau frecvent sisteme AI aveau mai multe șanse să ofere ajutor colegilor angajați, dar acest răspuns poate fi declanșat de singurătatea și nevoia lor de contact social.

În plus, studiile au descoperit că participanții cu niveluri mai ridicate de anxietate de atașament – tendința de a se simți nesiguri și îngrijorați de conexiunile sociale – au răspuns mai puternic la lucrul la sistemele AI atât cu reacții pozitive, cum ar fi ajutarea altora, cât și cu reacții negative, cum ar fi singurătate și insomnie.

Rezultatele cercetărilor:

Într-un experiment, 166 de ingineri de la o companie biomedicală din Taiwan care au lucrat cu sisteme AI au fost chestionați timp de trei săptămâni despre sentimentele lor de singurătate, anxietate și sentiment de apartenență. Colegii au evaluat participanții cu privire la ajutorul acordat altor colegi, iar membrii familiei au raportat despre insomnia participanților și despre consumul de alcool după muncă. Angajații care au interacționat mai des cu sistemele de inteligență artificială au avut un risc crescut să se confrunte cu singurătate, insomnie și un consum crescut de alcool după muncă, dar au fost predispuși să își ajute colegii angajați.

Într-un alt experiment cu 126 de consultanți imobiliari dintr-o companie indoneziană de administrare a proprietăților, jumătate au fost instruiți să nu folosească sisteme AI timp de trei zile consecutive, în timp ce celeilalte jumătăți i s-a spus să lucreze cu sisteme AI cât mai mult posibil. Constatările pentru grupul din urmă au fost similare cu experimentul anterior, cu excepția faptului că nu a existat o asociere între frecvența utilizării inteligenței artificiale și consumul de alcool după muncă.

Au existat rezultate similare într-un experiment online cu 214 adulți care lucrează cu normă întreagă în SUA și altul cu 294 de angajați la o companie de tehnologie din Malaezia.

Rezultatele cercetării sunt corelaționale și nu demonstrează că lucrul cu sistemele AI provoacă singurătate sau alte răspunsuri, doar că există o asociere între ele.

Tang a spus că, în avans, dezvoltatorii de tehnologie AI ar trebui să ia în considerare echiparea sistemelor AI cu caracteristici sociale, cum ar fi o voce umană, pentru a simula interacțiunile de tip uman. Angajatorii ar putea, de asemenea, să limiteze frecvența lucrului cu sistemele AI și să ofere angajaților oportunități de socializare.

În concluzie:

Luarea deciziilor în echipă și alte sarcini în care conexiunile sociale sunt importante ar putea fi făcute de oameni, în timp ce sistemele AI s-ar putea concentra mai mult pe sarcini obositoare și repetitive, a adăugat Tang.

„Programele de mindfulness și alte intervenții pozitive ar putea ajuta, de asemenea, la ameliorarea singurătății”, a spus Tang. „AI se va extinde în continuare, așa că trebuie să acționăm acum pentru a reduce efectele potențial dăunătoare pentru oamenii care lucrează cu aceste sisteme.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult