Nu toată lumea îl poate interpreta pe Moş Crăciun. Desigur, e uşor să îmbraci faimosul costum roşu, să îţi pui o barbă albă, o burtică falsă şi să ţii un copil pe picior, însă e nevoie de multă muncă să intri în pielea acestui personaj celebru, de aceea Moş Crăciunii profesionişti sunt interpretaţi de actori cu o experienţă îndelungată.Ca să descoperim ce se află în spatele acestui job care devine din ce în ce mai popular, am discutat cu unul din cei mai solicitaţi Moşi de închiriat de la BluParty şi cu Alecsandra Timofte, animator şi manager BluParty.
Moşul a participat la tot felul de evenimente, de la serbări sau petreceri corporate, până la evenimente organizate acasă, însă indiferent de tipul evenimentului, el a reuşit să facă din întâlnirea copiilor cu Moşul un moment memorabil şi emoţionant.
Moş Crăciun: Ho, Ho, Ho. Să fii Moş Crăciun profesionist nu este atât de uşor precum pare, însă este unul din cele mai vesele joburi din lume. Cea mai mare satisfacţie o simţi în momentul în care vezi zâmbetul pe chipurile prichindeilor.
Alecsandra Timofte: Moşii profesionişti se pregătesc intens pentru momentele în care se întâlnesc cu cei mici. Moşii iau lecţii de improvizaţie în care învaţă concepte precum “Yes, and..”, care îi ajută să le dea copiilor un răspuns ce continuă povestea. De asemenea, Moşii se pregătesc temeinic şi pentru momentul cel mai important – poza alături de prichindei. Un scurt training despre ce înseamnă să pozezi îi ajută pe Moşi să le menţină atenţia copiilor, chiar şi în situaţiile în care aceştia sunt prea nerăbdători.
Alecsandra Timofte: Costumul Moşului este definitoriu pentru personaj, aşa că el trebuie ales cu mare grijă. Ţinuta Moşului trebuie să pară cât mai autentică cu putinţă, la fel ca şi barba lui deasă. Cele mai bune materiale pentru costumul Moşului sunt materialele moi, precum catifeaua, pentru că acestea sunt preferatele micuţilor. Pe lângă costum şi barbă, unii Moşi mai poartă şi burtici false, pentru a se apropia cât mai mult de imaginea mult îndrăgitului personaj.
Preţul unui costum calitativ de Moş porneşte de la 150 euro şi poate ajunge la sume şi mai mari, iar acest lucru se reflectă în atenţia la detalii cu care a fost realizat costumul, precum şi în calitatea materialului.
Alecsandra Timofte: Vârsta nu este un criteriu de alegere a Moşilor la fel de important precum aspectul. Totuşi, Moşul este prin definiţie un om în vârstă, aşa că majoritatea Moşilor profesionişti au vârste de la 30 – 40 de ani în sus.
Alecsandra Timofte: Un candidat pentru rolul lui Moş Crăciun trebuie în primul rând să fie un actor profesionist, care are experienţă în lucrul cu copiii, poate chiar în rolul de Moş. Alte caracteristici pe care trebuie să le bifeze un Moş sunt carisma, răbdarea, şi talentul în improvizaţie, pentru a ţine pasul cu micuţii curioşi. În timp ce este costumat, Moşul trebuie să îşi joace rolul cu încredere şi entuziasm şi să nu iasă din personaj sub nicio formă.
Moş Crăciun: Ho Ho Ho, Moşul a văzut că tehnologia este foarte populară, chiar şi în rândul micuţilor, însă nimic nu se poate compara cu interacţiunea umană dintre un Moş real şi un copil. Chat-urile online de tip Santabot, prin care poţi vorbi cu Moşul, nu au nicio şansă în faţa unui Moş profesionist, care are un răspuns pregătit pentru orice întrebare pe care copiii năzdrăvani i-o pot adresa.
Moş Crăciun: Ceea ce Moşul iubeşte cel mai mult la meseria lui este să aducă zâmbetul pe feţele tuturor copiilor pe care îi întâlneşte. Bucuria celor mici este de-a dreptul molipsitoare şi îl încarcă pe Moş cu energie pozitivă. A detesta este un cuvânt cu o puternică încărcătură negativă, care nu îşi are locul într-un job în care lucrezi cu copiii. Poate că Moşului nu îi place faptul că centura din talie devine incomodă atunci când trebuie să intre pe geam sau pe horn, însă nu poate spune că o detestă.
Moş Crăciun: He he, oricât de rapide ar fi maşinile, ele tot nu pot să întreacă sania magică a Moşului. Sacul imens cu cadouri al Moşului nu ar putea niciodată să încapă într-un Uber – sania Moşului e fermecată şi în ea au loc cadouri pentru toţi copiii din lume. În plus, Moşul nu ar renunţa niciodată la ajutoarele sale fidele, cei 9 reni ghiduşi, pe care cei mici îi îndrăgesc atât de mult.
Moş Crăciun: Cred ca ar fi de ajuns ca Moşul să îşi scrie numele, iar reputaţia lui ar face toată treaba. Totuşi, dacă Moşul ar rămâne fără “job” şi ar fi nevoit să îşi creeze un cont de LinkedIn în toată regula, acesta ar trebui neapărat să conţină punctele forte ale Moşului: oferă cea mai rapidă livrare din lume, are abilităţi ieşite din comun de organizare a timpului şi pune mare preţ pe fiecare dintre angajaţii săi (elfii o pot confirma).
Moş Crăciun: Cea mai mare provocare a meseriei de Moş profesionist o constituie tocmai caracterul unic şi imprevizibil al fiecăruia dintre prichindei. Moşul trebuie să ştie cum să interacţioneze cu fiecare dintre ei, astfel încât toţi să rămână cu o amintire plăcută în urma întâlnirii cu el. Mai mult decât atât, noi, Moşii profesionişti, suntem pregătiţi să lucrăm şi cu copiii cu nevoi speciale, care pot avea o sensibilitate la atingere.
Alecsandra Timofte: Moş Crăciun are noroc pentru că majoritatea micuţilor se întâlnesc cu Moşul o singură dată pe an şi nu sesizează aceste diferenţe de la an la an. Totuşi, atunci când se întâmplă să întâlnească un prichindel care a participat la mai multe evenimente de Sărbători în acelaşi sezon şi a văzut Moşi diferiţi, aceştia găsesc o modalitate de a justifica asta – majoritatea copiilor acceptă un simplu “Moşul era obosit în ziua respectivă”, însă sunt şi copii care au nevoie de o explicaţie ceva mai elaborată, cum ar fi “pentru Moşul timpul trece altfel, chiar dacă tu crezi că ne-am întâlnit recent, pentru Moşul au trecut câţiva ani”.
Moş Crăciun: Moşul reuşeşte să îi mulţumească pe copii aproape de fiecare dată, însă nu fără ajutorul complicilor săi secreţi – părinţii prichindeilor. Aceştia sunt cei care se asigură că listele cu dorinţe pe care micuţii le-au scris cu atâta entuziasm, ajung în mâna Moşului înainte de întâlnirea cu cei mici. Sigur că mai există şi micuţi care fie nu au trecut tot pe lista de dorinţe, fie s-au răzgândit între timp, aşa că nu sunt tocmai mulţumiţi de cadoul primit. În aceste situaţii Moşul găseşte îndată un răspuns, cum ar fi că data viitoare le va aduce şi cadoul pe care nu l-au primit cu ocazia asta.
Moş Crăciun: Ooo, sigur că da. Prichindeii au o inimă mare şi fie vor să împartă cadoul lor cu Moşul, fie vor să îi dăruiască din dulciurile şi prăjiturelele lor. Totuşi, cel mai de preţ cadou, pe care micuţii nici măcar nu sunt conştienţi că îl oferă, este fericirea pe care o răspândesc în jur.
Moş Crăciun: Moşul iubeşte ceea ce face, aşa că va continua să le aducă celor mici daruri şi veselie. Moş Crăciun este acum aici, atunci acolo, iar în viitor tot acolo.
Moş Crăciun: Ho Ho, Moşul îşi doreşte ca lumea să fie din ce în ce mai bună, iar copiii să rămână la fel de cuminţi.