”Curajul se învață. Sau, mai bine zis, dacă ne luăm la trântă cu viața, devenim din ce în ce mai buni, câștigăm tot mai multe bătălii. În primul rând cu noi înșine, în lupta cu fricile și neputințele noastre” așa își începe povestea imigrării în UK, Ioana Dăian. Ea a găsit forța și oportunitatea să plece din România acum 6 ani, când avea 46 de ani. A schimbat joburi, a trăit și în Amsterdam, s-a și recăsătorit. Se reorientează profesional și urmează cursuri specializate. Se ocupă și de pasiunile ei: haine vintage, pictat și bijuterii antice.
CSÎD: Ioana, cum a fost viața ta în Amsterdam?
Ioana Dăian: Soțul meu lucrează în IT și a primit un contract de muncă pe doi ani la o firmă din Olanda, ocazie cu care am ajuns să locuim în Amsterdam. Mi se pare un oraș mai frumos ca Parisul, preferatul meu de până atunci.
Balconul Ioanei și a lui Mark în Amsterdam
CSÎD: Amsterdamul e chic, clar. Cum e viața de zi cu zi?
Ioana Dăian: Sincer vorbind, viața în Olanda mi se pare mai bună decât cea în UK. Sistemul social olandez este mult mai bine pus la punct decât cel englez. Dau doar un exemplu: dacă te îmbolnăvești, în Olanda stai acasă cu 100% salariu până te faci bine, în UK primești doar 374 lire/lună, cu care nu-ți poți plăti nici măcar chiria sau ipoteca.
CSÎD: Ai început să acorzi atenție și pasiunilor tale…
Ioana Dăian: Da, îmi plac hainele vintage, pictura. În Olanda mi-am descoperit o altă pasiune, dragostea pentru bijuteriile antice și am pornit o mică afacere, continuată apoi online. Doi ani parcă am fost în vacanță.
Bijuterii antice, pasiunea Ioanei transformată în business online
CSÎD: Cum e viața în Anglia?
Ioana Dăian: Mult mai bună decât în România, deci aș putea zice că mi-am atins țelul. În Anglia nu mai am sentimentul că lupt în fiecare zi pentru supraviețuire. Locuiesc pe coasta sudică, într-un orășel de la malul mării și într-o zonă considerată rezervație naturală. Aerul e pur și simplu incredibil și plouă mult mai puțin decât în restul UK, vara trebuie să ud zilnic grădina. Încă mai am multe obiective trecute pe lista de realizat, dar pot să mă relaxez și să mă bucur în fiecare zi.
CSÎD: Ce sfaturi de frumusețe ai?
Ioana Dăian: Să iubească și să se iubească. Să râdă din toată inima și să se bucure de toate nimicurile. Nimic nu te face mai frumoasă ca iubirea. Optimismul e cel mai bun make-up. Să folosească creme cu factor solar începând de la 20 de ani. Să ia măsuri imediat ce au observat că au început să se îngrașe, se pierd mult mai ușor două kilograme decât zece.
CSÎD: Te-ai apucat să pictezi. Povestește-ne.
Ioana Dăian: De câteva luni, mă simțeam copleșită de stres. Eu și ai mei ne-am confruntat cu câteva probleme de sănătate și personale care nu mă lăsau să dorm noaptea. Trebuia să fac ceva care să îmi capteze atenția și să îmi mute gândurile. Nu prea s-a putut călători, singura soluție a fost să încep să mă joc cu pensulele și culorile. A fost o adevărată terapie prin culori.
Picturile Ioanei
CSÎD: Ai o colecție impresionată de haine vintage. Ce piese au istorii frumoase?
Ioana Dăian: Toate femeile din familia mea au fost extrem de elegante, mergeau la baluri, se îmbrăcau la cele mai bune croitorese și ar fi fost imposibil ca eu să nu le semăn. În același timp, sunt de părere că hainele din ziua de azi nici nu se compară din punct de vedere al calității cu cele vintage. Prefer să investesc banii în călătorii (sau bijuterii) decât în haine de firme, mai ales ca eu mă plictisesc destul de repede.
CSÎD: Mai spune-ne despre rochiile tale.
Ioana Dăian: În Olanda, dar și în Londra, am găsit câteva magazine cu rochii din anii ‘50-‘70 absolut minunate, ca-n filmele hollywoodiene, făcute din tull adevărat, tafta, mătase naturală, organza, rochii pentru care ai plăti o avere dacă le-ai cumpăra de noi. Hainele acestea mă fac fericită, când le port simt că plutesc. Și dacă tot zac într-un magazin pe umeraș, n-ar arăta mai bine pe mine? În plus, mai lăsam și planeta să se odihnească un pic, n-o mai exploatăm atâta…
CSÎD: În loc de încheiere, spune-ne care a fost principalul beneficiu avut când ai hotărât să părăsești România.
Ioana Dăian: Am învățat să dispar urgent de lângă oamenii care au nevoie de masive transformări în bine, să-i las să-și ducă propriile bătălii fiindcă, oricât de mult aș dori, nu le pot duce eu în locul lor. Am învățat să mă pun și pe mine pe lista de priorități, nu numai mama, bunica, fratele, copiii, soțul. Am învățat că îmi sunt datoare propria fericire. Plecarea din țara a fost doar mijlocul prin care mi-am construit-o!