”Înainte de a mă alătura organizației „Medici Fără Frontiere” am făcut un master în Ajutor Internațional Umanitar. Jumătate din colegii de studiu aveau deja experiență „pe teren”, și unii chiar cu Medici Fără Frontiere. Prin acest studiu am venit în contact cu mulți oameni din sectorul umanitar. Pe lângă faptul că am avut mulți lectori invitați de la diferite ONG-uri, care ne-au povestit în detaliu ce se petrece în misiunile umanitare, am fost un grup de colegi din țări și profesii diferite, cuprinzând medici, geografi, ingineri, persoane cu diplome universitare în politică și relații internaționale. Discuțiile noastre, schimbul de experiențe și studiile în grup au fost un prim exercițiu care m-a pregătit foarte bine pentru viața și munca în misiune” explică Ioana Silly. Iată ce a învățat până acum din experiențelor din zone de conflicte.
CSÎD: Ce se întâmplă dacă nu faci cursuri de pregătire înainte de a te înrola într-o misiune Medici fără frontiere?
Ioana Silly: Pentru cei care nu au făcut studii speciale, Medici Fără Frontiere oferă de altfel sesiuni online și webinare, la care am participat și eu înainte de a depune candidatura. În aceste sesiuni informative, candidații au ocazia să cunoască organizația, valorile, misiunile, tipurile de proiecte în străinătate, precum și procesul de recrutare și condițiile de lucru în domeniu. (de ex. via: https://www.aerzte-ohne-grenzen.at/veniti-alaturi-de-noi-salvati-vieti).
CSÎD: Cum să te alături echipelor Medici fără frontiere? Ce alți pași mai sunt pentru a participa la aceste misiuni?
Ioana Silly: În afară de asta, candidații selectați participă de obicei la un curs de pregătire de câteva zile, înainte de a pleca în prima misiune. Apoi urmează multe briefinguri/instructaje la sediile centrale, la nivelul echipei de coordonare în capitală, și în proiect, până a începe cu adevărat munca.
Prin urmare, când am plecat în cele din urmă să lucrez cu Medici Fără Frontiere în proiecte, aveam deja destule cunoștințe despre activitățile lor și despre ce se așteaptă de la mine în misiune.
Ioana Silly în misiunea din Congo, foto arhivă
CSÎD: Ce te-a determinat să alegi această cale?
Ioana Silly: M-am implicat cu Medicii Fără Frontiere pentru că am vrut ca munca mea să fie utilă și să aibă un impact (mai durabil) asupra populațiilor vulnerabile, afectate de conflict și de epidemii. Știam că accesul la servicii de sănătate și la medicamente de calitate nu este egal în întreaga lume. Am vrut să contribui puțin prin munca mea la depășirea acestor inegalități, măcar în situațiile de urgență (război/conflict armat, epidemii, foamete, deplasări de populații etc.) când sunt afectați mai ales copiii, femeile, bătrânii.
CSÎD: Cum a fost prima misiune?
Ioana Silly: Prima misiune cu Medici Fără Frontiere/Médecins Sans Frontières (MSF) am făcut-o în Congo, unde am lucrat în două proiecte în provincia Nord-Kivu. Din primele zile m-a izbit frumusețea Lacului Kivu și a pădurilor tropicale care se întind până la orizont. Această provincie găzduiește Parcul Național Virunga, care face parte din Patrimoniul Mondial deoarece conține gorilele montane pe cale de dispariție. Din păcate, regiunea este instabilă din punct de vedere politic și din 1998 a fost unul dintre punctele de foc ale conflictelor militare din regiune și al celui de-al doilea război congolez dintre anii 1998-2003.
Conflictul în Kivu continuă să afecteze populația din anul 2004 până în ziua de azi, în afara epidemiilor regulate de holeră, rujeolă și mai de curând și Ebola. Este vorba de un conflict cronic despre care se aude doar puțin în medii, și Medici Fără Frontiere operează în zonă încă de la începutul anilor `90.
În farmacia spitalului die Mweso, provincia Nord-Kivu, rep. Dem. Congo, foto Ioana Silly
CSÎD: Sună foarte interesant. Cum a fost o primă misiune într-un astfel de loc?
Ioana Silly: Pentru mine, această misiune a fost într-un fel o alegere perfectă pentru prima misiune, deoarece mi-a oferit șansa de a cunoaște un context așa zis „tipic” pentru MSF. În cele două proiecte în care am lucrat, MSF oferă un spectru larg de servicii, de la sănătatea mamei și copilului, obstetrică / ginecologie, maternitate, neonatologie, asistență medicală primară de bază, HIV & tuberculoză, intervenții chirurgicale, educație și promovare a sănătății, sprijin nutrițional, asistență psihologică și îngrijire pentru supraviețuitorii violenței sexuale.
CSÎD: Cum te-a schimbat această misiune?
Ioana Silly: M-au impresionat mult complexitatea activităților și efortul continuu investit de toți colegii noștri în aceste proiecte. Deși știam la ce să mă aștept, am fost totuși copleșită emoțional de volumul de muncă și de dificultățile cu care se confruntă echipele pe teren. Am învățat foarte foarte mult în acele 10 luni de misiune și experiențele trăite acolo m-au marcat într-un mod deosebit. Congo-ul va avea pentru mine mereu un loc special în inima mea, și sper într-o zi să mă pot întoarce acolo.
CSÎD: În ce constă jobul dvs la Medici fără Frontiere?
Ioana Silly: În general, farmaciștii care lucrează la Medici Fără frontiere sunt responsabili pentru aprovizionarea cu medicamente și produse medicale, și pentru a face o previziune a cantităților necesare. Pregătim comenzile de medicamente și apoi le distribuim proiectelor noastre în zonele în care lucrăm. Obiectivele noastre principale sunt de a oferi o bună calitate a medicamentelor pe care le furnizăm, asigurând condiții bune de depozitare a medicamentelor mai ales cele care trebuie stocate la rece cum ar fi vaccinurile.
CSÎD: În ce consta jobul de din înainte?
Ioana Silly: Înainte de a începe cu ajutorul umanitar am lucrat în diferite farmacii și spitale. Am fost manager la 2 farmacii private timp de 4 ani, cu o echipă de 10-12 angajate. În 2013, mi-a povestit o colegă de servici despre un masterat în ajutor umanitar și m-am decis să aplic. Pentru mine acest masterat a fost important pentru că deși aveam o specializare ca farmacistă, am vrut să nu plec nepregătită, am vrut să înțeleg dificultățile și dilemele cu care au de a face cei ce dau ajutor umanitar. Am urmat apoi cursuri de introducere în geopolitică, antropologie, gestiunea proiectelor umanitare, sănătate publică și drept internațional umanitar.