Irina Gache, artist vizual: de ce să citim iar cărți tipărite

Citind cărți avem posibilitatea de a evada în lumi noi, de a îmbunătăți vocabularul și crește capacitatea de concentrare.
  • Publicat:
Irina Gache, artist vizual: de ce să citim iar cărți tipărite
De ce să citim cărți? De vorbă cu Irina Gache, artist vizual, foto: arhivă

Cititul are o multitudine de beneficii: creșterea capacității de concentrare, îmbunătățirea memoriei, creativității, reducerea stresului, dezvoltarea empatiei, a culturii generale. Dar și îmbunătățirea somnului. Am stat de vorbă despre beneficiile cititului de cărți cu Irina Gache, artist vizual, ”dependendă” de citit cărți tipărite. Anul trecut a citit 21 de cărți.

CSÎD: Irina, cine te știe, știe că ești mereu cu cartea în mână la propriu. Câte cărți ai reușit să citești anul trecut?

Irina Gache: Înainte să-ți răspund la întrebare, trebuie să menționez că am perioade și perioade, în care citesc mai mult sau mai puțin. Am avut chiar ani de depresie cruntă în care n-am reușit să citesc nici măcar o pagină. Deși cred că numărul de cărți citite anual te poate motiva, dacă ești o persoană competitivă (cu tine sau cu alții), cred de asemenea că nu trebuie să pui niciodată presiune pe tine să ajungi la un anumit număr, fiindcă atunci riști să pierzi plăcerea de a citi de drag. Anul trecut am citit 21 de cărți, o parte beletristică, o parte psihologie. Eu citesc întotdeauna mai multe cărți în paralel.

biblioteca, foto Irina Gache
Irina Gache adoră să cumpere și cărți din anticariate, foto arhivă

Adormim mai ușor dacă citim în loc să butonăm rețelele sociale

CSÎD: Ce citești acum?

Irina Gache: Acum citesc „Institutul” de Stephen King, „Înotând cu elefantul, în brațe cu pisica” de Yoko Ogawa și „Depășirea de sine” de Verena Kast, o carte de psihologie jungiană despre invidie și gelozie.

Cititul dezvoltă imaginația, reduce stresul și îmbunătățește somnul

CSÎD: Citești cărți tipărite? Ce lumi găsești în cărțile tale de suflet?

 Irina Gache: Citesc numai cărți tipărite pe care ador să mi le cumpăr online sau de la anticariate. Foarte rar împrumut cărți de la alții fiindcă îmi place să le și colecționez. Digital citesc doar articole și studii științifice. Lumile pe care le descopăr sunt destul de variate. În ele se regăsesc misterul, suprarealismul, drama și știința. Am o atracție deosebită și pentru horror-ul tipic lui Edgar Allan Poe și H.P. Lovecraft. În lumile în care pătrund citind fie îmi place să mă regăsesc și să aflu lucruri noi despre mine sau să-mi provoc gândirea, fie să mă scufund ca într-o scenă atmosferică de film. Uneori citesc Poe sau Lovecraft la lumina lumânării, haha.

biblioteca , foto Irina Gache
Cititul dezvoltă simțul creativ, foto: Irina Gache

CSÎD: Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc să citească dar se pierd în lumea digitală?

Irina Gache: Cred că singura „armă” este efortul de voință. Sfatul meu este ca seara, înainte de culcare, să oprească netul pe telefoane și să citească dintr-o carte până îi ia somnul. Apoi, treptat, văzând dovada concretă că pot înlocui timpul petrecut online cu cititul unei cărți, vor putea să mai strecoare mici momente de citit în timpul liber sau în pauzele de la muncă.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult