Leadership-ul are câteva trăsături generale, cum ar fi stimularea creșterii și inovației, iar acestea te pot ajuta să gestionezi mai bine activitatea la locul de muncă sau cea din viața de zi cu zi. Uite care sunt trăsătrile necesare pentru a fi un lider de succes:
Liderii extrem de eficienți au un mod ciudat de a aduce la viață o viziune. Este ușor pentru angajați să se gândească la viziunea și obiectivele companiei ca la ceva greu de atins, care are o legătură directă cu ceea ce fac ei în fiecare zi. Marii lideri știu cum să reducă această diferență.
Ei exemplifică viziunea în termeni vii și oferă contextul necesar membrilor echipei pentru a vedea cum contribuțiile lor se potrivesc în imaginea de ansamblu. Odată ce au această perspectivă, devin mult mai entuziasmați să participe la îndeplinirea obiectivului general. Capacitatea de a traduce această viziune pentru viitor motivează echipele să lucreze spre un obiectiv comun.
Liderii eficienți au abilități de comunicare impecabile și știu să-i influențeze pozitiv pe ceilalți. Ei explică clar obiectivele, oferă feedback plin de compasiune, construiesc încredere și încurajează colaborarea. Ca povestitori abili, ei au și capacitatea de a-i inspira pe alții prin exemple puternice, care au un impact profund.
Aceștia sunt capabili să insufle o pasiune pentru atingerea unui obiectiv comun. În același timp, comunicarea verbală și nonverbală a acestor lideri contribuie în mod decisiv la succesul organizației.
Când membrii echipei se simt apreciați pentru abilitățile pe care le apun în slujba companiei, ei ating performanțe incredibile. Liderii eficienți înțeleg acest lucru și investesc mult în creșterea și dezvoltarea angajaților lor. Printre calitățile de leadership se numără și capacitatea de a susține un efort continuu pentru a înțelege punctele forte, punctele slabe și obiectivele de carieră ale membrilor echipei lor. Astfel, creează o atmosferă de învățare continuă, oferind adesea oportunități de coaching și mentorat pentru a ajuta angajații să fie pe deplin pregătiți pentru pozițiile actuale și viitoare în companie.
Distincția aici este capacitatea liderilor de a echilibra concentrarea asupra atingerii obiectivelor corporative cu împuternicirea indivizilor pentru a-și atinge întregul potențial. Când fac asta, ei schimbă complet jocul.
Liderii eficienți își conectează fără probleme membrii echipei cu informații, resurse și contacte care le sporesc capacitatea de a performa. Există cineva dintr-un alt departament care se confruntă cu aceeași provocare? Știți despre o bază de date care le-ar simplifica dramatic cercetarea? Cine altcineva ar putea oferi asistență direcționată? Prin crearea unui sistem solid de cunoștințe și sprijin comun, acești lideri pot oferi angajaților lor cea mai bună șansă de a reuși.
Un alt semn distinctiv al liderilor eficienți este capacitatea lor de a prelua presiunile zilnice. Ei știu cum să gândească în mod neobișnuit, astfel încât să poată rezolva problemele într-un mod inovator. Acești lideri caută noi perspective și încurajează o cultură care recompensează gândirea nouă. Nu le este frică să-și asume riscuri calculate și nu îi penalizează pe cei care încearcă noi practici. Această atitudine le permite să-și propulseze echipele înainte și să creeze un mediu în care micile victorii sunt celebrate și micile eșecuri sunt tolerate (chiar încurajate).
Desigur, este mult mai ușor să măsori eficacitatea liderilor analizând rezultatele lor cuantificabile: ținte lunare de vânzări, obiective de afaceri îndeplinite, termene limită la timp și proiecte finalizate. Deși toate acestea sunt esențiale, liderii excepționali performează și la niveluri înalte, cu abilități care nu sunt direct legate de rezultate tangibile. Este o problemă grea să reușești atât pe latura cantitativă, cât și pe cea calitativă a poziției de conducere, dar poate face o diferență enormă. De aceea, folosirea unor măsuri mai ample pentru a-ți evalua eficiența conducerii îți poate oferi o imagine mult mai precisă a impactului pe care îl ai asupra celorlalți.