Alegerea de a apela la un psiholog este privită în multe feluri, fiecare având o viziune diferită asupra acestui lucru. Unii merg la psiholog din motive întemeiate, alții pentru că li se pare cool.
Și-n pofida faptului că sunt cei mai activi, aceștia nu merg pentru a-și rezolva realmente problemele sau a se descoperi pe sine, ci o fac doar pentru că se simt grozav făcând-o. De aici și rezultatele precare, în general pe măsura implicării lor.
Ei bine, rușinea intervine atunci când există o teamă. Și e normal să fie așa. E în natura umană ca în anumite situații sau momente de viață să ne simțim mai puțin deschiși, mai puțin încrezători în noi sau chiar în… specialiști.
Citește și: Mersul la terapie nu este o rușine și nici nu îți trebuie un motiv major să o faci
Însă sunt acele momente în viață în care avem nevoie de sprijin, de o mână care să ne ajute să ne ridicăm. Și dincolo de familie, terapeutul este cel de care ne putem ancora pentru a ne salva.
Un terapeut nu are rolul de „a repara”, ci mai degrabă de „a salva”. Este alături de tine, te ascultă și te ghidează pentru cele mai bune rezultate. Restul, desigur, depinde de tine și de cât mult ești dispus/ă să lucrezi pentru propria-ți fericire și stare de bine.
Rezultatele vor fi direct proporționale cu nivelul de asumare și implicare în tot acest proces, precum și de deschiderea și hotărârea pe care le ai pentru a face schimbări semnificative în viața ta.
Citește și: Când este momentul să mergi la psihoterapie?
Dacă te aștepți să mergi la psiholog și din prima ședință să afli exact ce trebuie să faci ca să te vindeci, va trebui să-ți ajustezi așteptările. În primele 2-3 ședințe, psihologul trebuie să facă o evaluare a stării tale, drept urmare acesta îți va pune mai multe întrebări despre viața ta, dar și despre felul în care te afectează problemele emoționale în prezent.
Cercetările au arătat că relația terapeutică dintre pacient și terapeut este unul dintre cei mai importanți factori care influențează rezultatele terapiei și este nevoie de timp pentru stabilirea unei relații de acest fel. Astfel, dacă nu ai încredere în terapeut și în ce îți recomandă acesta, cel mai probabil nu vei aplica ceea ce vei învăța în psihoterapie. De asemenea, ca în orice colaborare, deosebit de importantă este comunicarea.
Un efect important al mersului la psiholog este cunoașterea de sine. Să te cunoști, să îți identifici emoțiile și să le poți gestiona sănătos sunt atribute importante care pot face diferența, în orice aspect al vieții tale.
Citește și: Dr. Gina Chiriac: atitudinea românilor față de mersul la psiholog