Metode de tratament pentru anxietate

Metodele de tratament pentru anxietate au nenumărate beneficii pentru pacienți.
  • Publicat:
Metode de tratament pentru anxietate

Sunt mai multe metode de tratament pentru anxietate, această tulburare caracterizată prin senzații de tensiune, stare de îngrijorare și schimbări fizice, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale. Persoanele care se confruntă cu tulburări de anxietate au de obicei gânduri sau preocupări intruzive recurente. La nivel fizic pot apărea simptome precum transpirație abundentă, tremor, amețeli sau bătăi rapide ale inimii.

Tulburările de anxietate pot afecta capacitatea unei persoane de a funcționa la capacitatea sa normală (vor afecta, implicit, abilitatea de lucra, de a învăța și de a participa la alte activități). Recuperarea este însă posibilă cu un tratament adecvat. Există diferite tipuri de tulburări de anxietate, iar din acestea enumerăm: tulburarea obsesiv-compulsivă, atacul de panică, sociofobia, PTSD (post traumatic stress disorder), hoarding-ul sau anxietatea generală. La rândul lor, toate aceste tipuri de anxietate pot fi tratate sau ținute sub control cu ajutorul tratamentului potrivit. Tratamentul poate fi o combinație de terapie cu medicație; doar terapie sau alte variante care sunt, de fapt, la îndemâna tuturor precum exercițiile fizice sau meditația. Iată cele mai potrivite metode de tratament pentru anxietate:

Mindfulness

O minte limpede și prezentă va ajuta și corpul să funcționeze într-un ritm benefic. Mindfulness-ul este o practică extrem de apreciată printre persoanele care se confruntă cu orice tip de anxietate, ajutând individul să se centreze pe prezent, respirație și să scape de gândurile negative.

Meditația

Meditația este o practică extraordinară, care s-a dovedit a fi extrem de utilă de-a lungul anilor în foarte multe arii din viețile noastre. Nenumărate studii atestă beneficiile meditației asupra psihicului, dar și fizicului nostru. Meditația poate fi realizată fără niciun fel de stimul sau mișcare fizică (a sta în liniște și a ne concentra pe respirație) sau prin intermediul practicii yoga.

Dieta

Poate suna ciudat, însă s-a observat că un nivel optim de vitamina B, calciu și magneziu în corp au fost corelate cu un nivel redus de anxietate. Astfel, este recomandat să avem grijă că în dieta noastră să existe suficiente alimente care ne oferă aceste vitamine, pentru a-i oferi corpului și minții fix ceea ce au nevoie. Totodată s-a mai descoperit faptul că băuturile sau alimentele pe bază de cafeină, precum și alcoolul pot spori semnificativ nivelul de anxietate din corp, iar pe această cale este recomandat ca acestea să fie consumate cu moderație sau chiar rar, mai ales în perioadele de anxietate ridicată.

Sportul

Exercițiile fizice n-au făcut niciodată rău, nimănui. Este foarte bine cunoscut faptul că sportul reduce nivelul producției de cortizol din corp, ajutând, astfel, la scăderea stresului. Dacă nu îți place să alergi sau să practici niciun alt sport, s-a dovedit că o simplă plimbare de 30 de minute poate fi la fel de eficientă, mai ales atunci când găsim locuri care ne plac, sau ne aflăm și în compania potrivită.

Medicația

Cu toate că în cazurile severe de anxietate doctorii pot recomanda medicație, studiile au demonstrat că pe termen lung, pentru efecte cu adevărat semnificative și de lungă durată este necesar ca medicația să fie combinată cu terapia, ceea ce ne duce către următorul punct.

Terapia

Se pare că terapia cognitiv-comportamentală este cea mai eficientă în tratarea sau menținerea sub control a anxietății, în cazul persoanelor care se confruntă cu această problematică. Însă și alte tipuri de terapii de la integrativă, la analiza tranzacțională, psiho-drama sau terapia Gestalt pot ajuta în mod eficient pacienții cu anxietate.

www.betterhealth.vic.gov.au

www.webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult