Dacă nu ai timp pentru o sesiune ghidată de meditație, poți încerca ceea ce numesc acum specialiștii micro-meditația. Poate fi la fel de benefică pentru minte și suflet și o poți face în orice moment al zilei, de oriunde! Iată câteva ponturi!
Meditația aduce cu sine o serie de beneficii:
Citește și: 5 cărţi care ne ajută să înţelegem beneficiile meditaţiei
Pentru a practica micro-meditația, nu ai întotdeauna nevoie de un spațiu dedicat. Îți poți centra focusul pe momentul prezent în orice moment: atunci când te speli pe dinți, când faci duș sau când îți plimbi câinele.
Tot ce ai de făcut este să îți iei câteva minute să te concentrezi exclusiv pe ceea ce vezi, ce auzi și ce simți.
Iată câteva alternative!
Ce zici dacă în locul alarmei clasice care trezește și morții din morminte setezi un ton blând, relaxant precum sunetul apei sau ciripitul păsărilor?
Încearcă și tu acest lucru. Apoi, odată ce te-ai trezit, mai stai câteva minute ascultând același sunet, zâmbește și mulțumește Universului și Divinității pentru tot ce ai. Simte vibrația înalta cum te cuprinde.
Mergi la bucătărie, fă-ți cafeaua preferată și simte căldură cănii în palmele tale. Savurează mirosul și gustul sau puternic și simte beneficiile uimitoare ale cafelei. Practică afirmațiile pozitive despre sine în tot acest timp, dar și recunoștința. Nu te ridica până nu ai terminat și nu te lăsa distrasă.
Baia este o experința senzorială minunată, ceea ce o face o ocazie excelentă pentru a practica micro-meditația. Centrează-ți atenția pe atingerile blânde ale apei, pe aroma cremei de duș favorite și… la fel, spune-ți lucruri frumoase: „Eu merit să fiu iubita…”, „Eu merit să fiu fericită…”, „Eu merit ca însăși viața să mă trateze cu bunătate și cu blândețe…”.
Citește și: Despre meditaţia în cuvinte simple…
Fie că vorbim de un telefon pus pe hold de către un operator sau de câteva minute petrecute într-o sala de așteptare, încearcă să nu te încarci negativ, ci mai degrabă practica respirația în 4 timpi. Repetă de minimum 3 ori acest proces. Vei resimți beneficiile de după, beneficii care nu vin doar la nivel intern, emoțional, ci și sub formă de soluții la situațiile pe care le dorești a fi rezolvate.
În loc să te rușinezi, absoarbe cuvintele frumoase și asumă-ți-le cu un zâmbet larg pe buze. Atunci când accepți aprecierile cu inima deschisă, creierul tău le recepționează și te sprijină în repetarea comportamentului care generează astfel de reacții din partea celor din jur.
Bagă-te în pat și simte atingerea plăcută a asternuturilor. Zâmbește și spune-ți lucruri frumoase în gând. Nu te lăsa distrasă și fă-ți ordine în minte. Nu numai că te va ajuta să adormi mai repede, dar somnul va fi și unul mai odihnitor.
Surse: mindful.org, steptohealth.com, theglobeandmail.com