Mindfulness înseamnă conștientizarea moment cu moment a gândurilor, emoțiilor, senzațiilor corporale și a mediului înconjurător. În zilele noastre, oamenii pot da sfaturi despre practic orice și reușesc să pună în mișcare mindfulness. Cu toate acestea, mindfulness merită absolut o șansă din timpul nostru.
Psihologul Laura-Maria Cojocaru afirmă că este o diferență între mindfulness și meditație: mindfulness este o calitate, meditația este o practică. Meditația este o practică și, prin această practică, se pot dezvolta diferite calități, inclusiv atenția. Mindfulness descrie un mod specific de a trăi care poate fi cultivat prin practică.
Mindfulness este o stare de a fi când corpul și mintea ta se află în același loc în același timp. Asta înseamnă să atragi atenția asupra a ceea ce faci și unde te afli, fără să-ți faci griji pentru viitor sau trecut.
Meditația mindfulness este o modalitate formală de a vă antrena mintea pentru a vă dezvolta abilitățile de atenție, cum ar fi să vă concentrați asupra unei singure sarcini și să vă dezvoltați conștientizarea momentului prezent. Gândește-te la asta ca și cum ai sta la biroul tău și ai mânca o ciocolată și dintr-odată ești conștient că stai la birou și mănânci o ciocolată. Nu ești îngrijorat de ceea ce vei mânca la cină sau nu te gândești la felul în care te-ai trezit mai devreme în această dimineață. Ești doar în acel moment, așa cum se întâmplă, explică psihologul.
Majoritatea dintre noi ne petrecem zilele pe jumătate conștienți de ceea ce facem și ce gândim. Trăim pe pilot automat și ne parcurgem rutina fără să observăm ce facem, cu excepția cazului în care rutina noastră este eliminată.
Mindfulness se dezvoltă observând starea de spirit inactivă care se caracterizează prin dependența de distincțiile trasate în trecut și poți folosi această conștientizare pentru a fi mai intenționat cu acțiunile tale. Dacă poți depune mai multă intenție rutinelor tale și îți rezervi timp pentru a-ți programa practicile de mindfulness, poți începe să profiți de beneficiile mindfulness, continuă specialistul.
Potrivit psihologului, în ciuda rădăcinilor sale în religia orientală, mindfulness nu este inerent religioasă. Mindfulness este o practică laică ce poate fi folosită de cei care practică religia, dar și cei care nu o fac.
Abordarea consideră că atenția ne permite să ne conectăm cu latura noastră spirituală. Mindfulness nu este, de asemenea, sinonim cu meditația. Mai degrabă meditația este o practică ce ne ajută să fim mai atenți.
Mindfulness a existat de mii de ani, având rădăcini în religiile orientale, cum ar fi hinduismul și budismul. Cu toate acestea, atenția a devenit din ce în ce mai populară în Occident, în primul rând datorită lui Jon Kabat-Zinn, care a creat programul de reducere a stresului bazat pe atenție în anii 1970.
La începutul anilor 2000, a existat o explozie de cercetări în intervențiile mindfulness care ar putea explica de ce acesta a devenit atât de popular astăzi. Într-o societate în care ocuparea și epuizarea sunt normele, atenția oferă o experiență alternativă de viață care s-a dovedit a oferi beneficii enorme.
Mindfulness ne ajută să ne conectăm cu noi înșine și cu ceilalți, să reacționăm productiv la situații stresante și să găsim mai mult echilibru în viețile noastre aglomerate.
Cercetările privind practicarea mindfulness au arătat că există multe beneficii:
Meditația vă poate ajuta să deveniți mai atenți în viața de zi cu zi, deși necesită ceva mai mult timp și practică. Aplicațiile de meditație ghidate pot fi utile și nu este prea dificil să începeți singuri, explică psihologul.
Iată cum să practicați meditația mindfulness:
Pentru ca mintea să fie cu adevărat parte din viața ta, trebuie să ai atitudinea și mentalitatea potrivite. Există șapte atitudini de atenție, așa cum este descris de Jon Kabat-Zinn în cartea sa, „Full Catastrophe Living”: