La fiecare 30 de secunde o româncă este victima violenţei domestice. Aceasta e cruda statistică naţională. Mai îngrijorător este faptul că, de frică, prea puţine femei vorbesc şi mai puţine cer ajutor, pentru că agresorii le domină la nivel psihologic şi de cele mai multe ori le izolează, îndepărtându-le de familie, de prieteni şi de toţi cei care le-ar putea ajuta.
Aşa cum foarte multe femei, victime ale violenţei domestice, aleg să tacă, aşa a rămas şi violenţa din anumite filme mute, în tăcere, timp de aproximativ 100 de ani. Scene de violenţă domestică se pot vedea în filme mute faimoase realizate de Charlie Chaplin, Rupert Hughes şi mulţi alţi regizori ai anilor ’20. Şi pentru că se împlinesc aproximativ 100 de ani de la realizarea lor, aceste filme mute pot fi utilizate de către public în scopuri non-comerciale începând cu 1 ianuarie 2019.
ANAIS, o asociaţie nonprofit care sprijină victimele violenţei domestice şi care susţine că “nu trece dacă taci”, s-a folosit de scenele din aceste filme mute pentru a lansa campania “Voci Netăcute”. „Voci Netăcute” este mai mult decât o campanie, este un proiect cinematografic în care 7 victime ale violenţei domestice rup tăcerea şi dublează filmele mute, dând voce personajelor, pentru prima dată după atâta timp.
Poveştile spuse în film prezintă diferite tipuri de abuz, de la cel psihologic, la cel economic, la cel sexual şi chiar tentative de omor. Femei agresate fizic şi lăsate fără respiraţie pe jos, soţi sau concubini care au ajuns la puşcarie sau care se plimbă liberi prin oraş, familii destrămate, copii martori la tragedii. Victimele care şi-au găsit curajul să vorbească redau întocmai propriile poveşti de viaţă pentru a inspira şi alte femei, care trec prin astfel de situaţii, să ceară ajutor. Proiecţia filmului a avut loc în cinematograful Elvire Popesco pe 6 martie, în prezenţa presei şi a Monicăi Bârlădeanu, ambasadoarea campaniei “Voci Netăcute”.
Monica Bârlădeanu, actriţă: “Deseori mamele victime ale abuzului domestic rămân în această situaţie crezând că nu au dreptul să-şi priveze copiii de prezenţa a doi părinţi în viaţa lor. Eu sunt copilul care a preferat şi votat, să aibă doi părinţi separaţi, dar mai fericiţi departe unul de celălalt . Copilul care asistă la astfel de acte de violenţă fizică sau verbală, în lipsa unei consilieri psihologice timpurii, are şanse reale să devină un viitor adult abuzator la rândul lui, sau o victimă care îşi trăieşte viaţa în genunchi. Am făcut un pas în faţă să vorbesc despre partea aceea a vieţii nostre pe care preferăm să o ţinem la sertar, pentru că nu contează cât de înaltă ţi-e funcţia, cât de mare ţi-e notorietatea, sau cât de admirată eşti de oameni care nu te cunosc…violenţa domestică, cu toate formele ei, nu discriminează. ”
Filmul “Voci Netăcute” are aproximativ 40 de minute şi este împărţit în 7 capitole. Imaginile din fiecare capitol sunt luate din 7 filme mute diferite.
“A Woman of Paris,” directed by Charlie Chaplin – 1923
“Our Hospitality,” directed by Buster Keaton and John G. Blystone – 1923
“Flaming Youth,” directed by John Francis Dillon- 1923
„Safety Last!,” directed by Fred C. Newmeyer and Sam Taylor- 1923
“Souls for Sale,” directed by Rupert Hughes- 1923
“Where the North Begins,” directed by Chester M. Franklin- 1923
“Scaramouche,” directed by Rex Ingram- 1923
Ioana Mischie, regizor – “Pentru mine, proiectul “Voci Netăcute” este despre curaj – curajul unor femei de a-şi mărturisi povestea, în pofida traumelor suferite, curajul lor de a înceta să tolereze abuzuri, curajul lor de a se reinventa, după momente cumplite. Ne dorim ca proiectul să devină un manifest educaţional, social şi cinematografic care poate schimba atitudinile celor din jur şi care poate ajunge, în cele din urmă, să anuleze cazurile de violenţă domestică pe termen lung.”
“Voci Netăcute” este o campanie realizată de Asociaţia ANAIS, în parteneriat cu agenţia de publicitate Centrade Cheil.
Ioana Zamfir, director de creaţie, Cheil Centrade – “Liniştea e, de multe ori, un lucru bun, dar cu siguranţă nu în acest caz. Ce am reuşit e un conţinut reinterpretat care, dublat prin voce, ne face să vedem unele lucruri. Ca să nu mai petrecem alţi 100 de ani în linişte, când vine vorba de abuzul domestic”.
Campania are obiective care merg în două direcţii: încurajarea mai multor femei, victime ale abuzului domestic, să rupă tăcerea şi să contacteze Asociaţia ANAIS pentru ajutor şi strângerea de fonduri pentru primul şi singurul adăpost de urgenţă din Bucureşti, cu program non stop, deschis de Asociaţia ANAIS pentru victimele violenţei domestice. În momentul ăsta, adăpostul de urgenţă este pe cale de a fi închis în două luni, din cauza lipsei de fonduri.
Carmen Nemeş, Preşedinte, Asociaţia Anais: “Dorim ca prin campania “Voci Netăcute”, să dăm încredere femeilor abuzate, să le asigurăm că cineva este aici ca să le asculte şi să le sprijine. Asociaţia ANAIS are specialişti care pun suflet în activitatea lor. Însă Centrul de găzduire a victimelor violenţei domestice are nevoie de finanţare. În Centru victimele femei şi copii primesc: găzduire, hrană, consult şi tratament medical, consiliere psihologică, consiliere juridică, consiliere şi îndrumare socială şi consiliere vocaţională, dar cel mai important primesc încredere din partea celor care încearcă să găsească o soluţie pentru fiecare.” Campania a fost realizată cu sprijinul studioului de producţie StudioSet, a
partenerilor digitali Atelieru de Internet şi cu ajutorul Bad Unicorn.
Filmul integral, cu ale lui 7 poveşti, poate fi vizionat pe www.vocinetacute.ro, acolo unde se pot găsi şi toate detaliile despre cauză şi donaţii.
Fotografii – PR