Semnele depresiei postnatale pot apărea la persoane de toate vârstele și categoriile sociale. Printre acestea se numără sentimentul mamei că nu este suficient de bună, că nu poate avea grijă de copil, tulburările de somn, gândurile negative sau lipsa de energie.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, la nivel global una din 10 femei suferă de depresie postnatală în primul an după naștere, iar una din 1000 de femei dezvoltă o afecțiune mai gravă numită psihoză postpartum.
Aceste afectări trec de multe ori neobservate în stadii incipiente, iar fără un tratament adecvat pot avea consecințe negative, atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Femeile, indiferent de cultură, vârstă sau venit, pot dezvolta depresie postnatală.
Printre semnele depresiei postnatale care pot apărea oricând în timpul sarcinii sau în primul an după naștere se numără:
Depresia mamei poate afecta și copilul. Această afecțiune mintală este frecvent asociată cu:
Nașterea unui copil este motiv de bucurie pentru fiecare familie, însă, de multe ori, pentru mămici, acesta este însoțit de stres, îngrijorare, dezechilibru iar toate acestea pot duce la depresie.
10 metode de gestionare a depresiei perinatale:
Depresia este una dintre principalele cauze de dizabilitate în toată lumea. La nivel global, se estimează că 264 de milioane de oameni sunt afectați de depresie, cu precădere femei.
Pandemia de COVID-19 a dus la o creștere puternică a tulburărilor depresive și de anxietate la nivel global, în anul 2020 fiind înregistrată o creștere cu 28% a cazurilor de tulburare depresivă majoră și cu 26% a cazurilor de tulburări de anxietate, cei mai afectați fiind femeile și tinerii.
Consecințele tulburărilor de sănătate mintală sunt grave! Persoanele cu afecțiuni grave de sănătate mintală mor prematur – cu două decenii mai devreme – din cauza unor afecțiuni fizice care pot fi prevenite, iar sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani.
În acest context, Institutul Național de Sănătate Publică își propune, prin campania „Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății!”, creșterea nivelului de informare și conștientizare a problematicii sănătății mintale și încurajarea persoanelor ce se confruntă cu astfel de situații să se adreseze specialiștilor.
Activitățile din cadrul campaniei își propun să informeze populația feminină (în special gravidele) privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale, să faciliteze conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor, precum și creșterea accesului la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării femeilor cu tulburări mintale.
Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici se urmărește atât încurajarea profesioniștilor, cât și a prietenilor și a apropiaților noilor mămici să le întrebe cum se simt, să le îndemne să discute despre ceea ce simt și să ceară ajutor pentru a preveni consecințele grave sau chiar tragediile.