Negocierea salariului: învaţă cele mai eficiente tehnici!

În faţa angajatorului tu nu eşti tu - eşti o marfă extrem de bună pe care trebuie să înveţi cum anume să o vinzi mai bine. Mi s-a părut cel mai greu sfat profesional pe care l-am primit de-a lungul celor 13 ani de cariera. Şi, recunosc, de multe ori l-am călcat în picioare până n-a mai rămas nimic din el.
  • Publicat:
Negocierea salariului: învaţă cele mai eficiente tehnici!

În faţa angajatorului tu nu eşti tu – eşti o marfă extrem de bună pe care trebuie să înveţi cum anume să o vinzi mai bine.

Mi s-a părut cel mai greu sfat profesional pe care l-am primit de-a lungul celor 13 ani de cariera.

Şi, recunosc, de multe ori l-am călcat în picioare până n-a mai rămas nimic din el.

O să îmi spuneţi că par un psiholog care pune veşnica placă a copilăriei, dar perioada primilor ani din viaţă ne influenţează inclusiv condiţiile de muncă. Le găsim, le negociem, le acceptăm şi le suportăm în funcţie de nişte evenimente cheie pe care le-am trăit pe când eram copii. Iar dacă, aşa ca mine, nu aţi prea învăţat de mici să cereţi ce vreţi când vreţi şi să ştiţi ce vi se cuvine, atunci o să suferiţi un pic în nemiloasa lume profesională. Dar se vindecă, cu sfaturile potrivite şi atitudinea repetată.

Autoevaluarea, misiune dificilă

Am o vorbă profesională preferată şi o împart cu voi, poate vă inspiră: dacă şti să faci ceva bine pe lumea sta, nu-l face pe un preţ de nimic. Autoevaluarea nu e treabă uşoară, mai ales pentru oameni cu probleme la capitolul încredere în sine. Însă, la un moment dat, după ezitări şi multe subestimări, reuşeşti cumva să îţi vezi adevărata valoare – te pune un colectiv perfect în evidenţă, experienţa acumulată începe să îşi spună cuvântul etc. În clipa în care începi să cunoşti exact ce şi cât îţi poate pielea, nu o vinde pe nimic.

Negociaţi, negociaţi şi iar negociaţi

O să îmi spuneţi că nu e momentul, că e criza asta, că ar trebui să ne mulţumim cu ce avem. Iar eu o să vă spun că sunt doar pretexte în spatele cărora ne pitim când nu avem curajul să luptăm pentru valoarea noastră. Este extrem de greu, dar şi extrem de eliberator să negociezi un salariu – afli, uneori, lucruri pe care nici nu le bănuiai despre tine (în plus, îţi dictezi traiectoria următoarelor luni – cum crezi că sunt dacă te vei simţi apreciat la adevărata valoare şi cum vor fi dacă vei suspina mereu simţindu-te subevaluat).

Dacă banii vi se par un subiect de neatacat în perioada cea gri pe care o (tot) traversăm, cereţi-vă dreptul la week-end-uri libere sau ture mai rezonabile sau proiecte mai pe măsură. Orice, numai să nu vă complaceţi într-o situaţie profesională deloc prietenoasă care vă va schimba, în la fel de rău, multe domenii din viaţă. O să fie greu, dar gândiţi-vă la voi ca la un bun pe care trebuie să daţi celui care oferă cel mai mult (şi mai bun!).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult