Nevoia de validare: Mă auzi? Mă vezi? Sunt aici!

  • Publicat:
Nevoia de validare: Mă auzi? Mă vezi? Sunt aici!
Sursa foto: shutterstock

Ați observat că anumiți oameni au o nevoie permanentă de a fi lăudați de alții? De ce este validarea atât de importantă pentru ei? De-a lungul anilor, conceptul de validare a ajuns în prim-plan, cu atât mai mult datorită expansiunii online-ului. În momentul în care încarci o fotografie, dorința de a fi plăcut și apreciat preia controlul, nu este așa?

Dorința de validare duce la înșelat, mințit și suferință

În cultură contemporană, dorința de a primi validare duce la înșelat, mințit, ascundere… iar toate aceste acțiuni duc în cele din urmă la SUFERINȚă.

Dorința de a primi validare crește copii care văd alți copii mai protejați, mai avuți sau mai fericiți.

Creștem cu aceste alegeri și, odată cu maturitatea, devenim sclavii acestor atitudini deficitare pentru creșterea și evoluția noastră spirituală.

Cum scăpăm de dorința de a fi validați în societate?

Eliberarea de a trăi pe premisa „tu îmi dau, eu îți dau” este primul pas al elimimarii dorinței de validare.

Oamenii tânjesc atenție pentru o varietate de motive, de la stimă de sine scăzută și până la cazuri extreme, respectiv prezența tulburărilor de personalitate.

Oamenii au nevoie de apartenența, iar sentimentul de acceptare poate avea un efect relaxant. Acceptarea, în esență, înseamnă recunoașterea valorii proprii și a semenilor.

În loc să cauți validarea de la alții, întreabă-te pe tine mai întâi. Oferă-ți tu ție validare (încurajare, iubire sau recunoaștere). Nu continua să cauți validarea în altă parte.

Ține minte că validarea nu este un lucru rău în viața ta, ci este benefic și pozitiv.

Pericolul apare DOAR atunci când căutăm părerile altora să le valideze deciziile noastre.

Acesta este un cerc vicios, un scenariu de viață perdant, dar din care se poate eisi când și dacă persoana în cauza înțelege că respectul celorlalți este oglindă respectului de sine.

Nevoia de validare. Mă auzi? Mă vezi? Sunt aici!

Ceea ce trebuie să avem în vedere pentru o viață psihică sănătoasă este: de la cine căutăm validarea și cât de multă validare ne trebuie.

Este o mare diferență între validarea care motivează și susține în anumite momente, punctual, care vine de la persoane ce au competența să ne evalueze sau să ne îndrume, și validarea din disperare, pe care o căutam nediferențiat, în mod constant și de la oricine.

Citește și: Nevoia de validare socială, boala tăcută a egoului nostru

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult