Nu te mai mulțumește nimic la job? Ești obosit mereu și nu mai ești eficient la muncă? Vezi ce ai putea avea

Psihologul Irina Ciureanu explică de ce stresul cronic de la locul de muncă negestionat cu succes poate duce la îmbolnăvire.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Nu te mai mulțumește nimic la job? Ești obosit mereu și nu mai ești eficient la muncă? Vezi ce ai putea avea
Cum se manifestă oboseala profesională? Explică un psiholog, foto: Shuttertock

Se vorbește din ce în ce mai des despre burnout, deși până acum câțiva ani burnout-ul sau epuizarea la locul de muncă părea mai mult un moft decât o realitate în ochii multor angajatori dar și angajați… Ce semne și simptome are burnoutul sau epuizarea profesională? Oboseala extremă și burnoutul sunt același lucru? La aceste întrebări răspunde Irina Ciureanu, psiholog.

CSÎD: De ce credeți că a crescut interesul pentru subiectul burnout?

Irina Ciureanu: Creșterea interesului pentru sindromul bunout a crescut exponențial în ultimii 4 ani. La o simplă căutare, numărul cercetărilor de specialitate este de câteva mii, doar în acești ultimi ani, datorat cu siguranță impactului pandemiei COVID 19.

Burnout – cum se definește

CSÎD: Cum se poate defini burn-outul?

Irina Ciureanu: Nici până astăzi, “sindromul burnout” nu a fost complet și formal definit, existând însă câteva modele acceptate într-o măsură mai largă, de specialiști.

Mai mult, în 2019 WHO (World Health Organisation) propune includerea sindromului burnout în ICD 11 și îl conceptualizează ca pe un fenomen ocupațional, ca rezultat al stresului ”cronic” de la locul de muncă și care nu a fost gestionat cu succes. Astfel, se face un pas important pentru a plasa fenomenul în zona organizațională și nu neapărat în alte zone ale vieții personale, ceea ce aduce mai multă responsabilizare companiilor în protejarea angajaților și în crearea unor politici de “siguranță psihologică” pentru angajați.”

Burnout – semne și simptome

CSÎD: Ce semne și simptome definesc totuși burnoutul?

Irina Ciureanu: Burnoutul este caracterizat prin lipsa de energie și epuizare, negativisim vis a vis de job și/sau locul de muncă. Burnout se caracterizează și prin eficiență profesională redusă.

CSÎD: Epuizarea, oboseala extremă sunt același lucru cu burnout?

Irina Ciureanu: Nu. Oboseala, epuizarea este doar unul dintre elementele care fac parte din sindrom. Însă alături, găsim adesea: stres prelungit, stres cronic resimțit de angajat, angajatul experimentează o stare de nemulțumire vis a vis de job și/sau de angajator, lipsa de încredere și de eficiență la job.

Irina Ciureanu, foto arhivă
Psiholog Irina Ciureanu, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult