Olandezii propun un nou stil de viaţă numit Niksen. Ce presupune acesta

  • Publicat:
Olandezii propun un nou stil de viaţă numit Niksen. Ce presupune acesta

În olandeză ”niksen” înseamnă „a nu face nimic”, iar în ultima vreme întreaga lume pare interesată de această metodă de a gestiona stresul sau de recuperare după perioade epuizante, relatează pentru BBC, Olga Mecking, care a a scris și o carte despre asta.

Psihologul explică faptul că există numeroase motive pentru asta: „Viețile noastre și locurile de muncă au devenit din ce în ce mai complexe. Avem tendința de a petrece mult timp cu computerele. Există multă presiune pentru a fi cea mai bună versiune a ta, fie că este vorba de locurile noastre de muncă sau de așteptările părinților sau de cele generate de rețelele de socializare. Există multă presiune pentru a performa”, a spus Mecking.

Cum ne-ar putea ajuta Niksen?

Niksen reprezintă o pauză pentru corp si creier, un moment de odihnă într-o zi aglomerată de sarcini. Beneficiile pe care le aduce sunt creativitatea, deoarece reprezintă un moment în care ideile și gîndurile noastre pot lua un alt contur, capacitatea de a lua decizii – acestea devin mai clare pentru noi, reîncărcare cu energie pentru următoarele sarcini, devenind astfel mai productivi.

Introducerea practicii Niksen în stilul nostru de viață poate reduce stresul și poate preveni burnout-ul

Carolien Hamming, director al centrului CSR din Meerkerk (Olanda), specializat în terapii de reducere a stresului, spune că niksen nu este nici pe departe o tendință de lifestyle, așa cum este prezentat conceptul în marile publicații internaționale (Time, The Guardian, Huffington Post sau New York Times), ci mai degrabă de o metodă care poate contribui la rezolvarea unor probleme cât se poate de serioase, cum ar fi stresul sau sindromul burnout.

Suntem înconjurați de tot felul de mașinării care ne ajută în viața cotidiană, însă, de fapt, volumul nostru de muncă este cu 70% mai mare decât în urmă cu un secol. Suntem în priză constant. Ne dorim să fim activi, ne e teamă să nu ratăm lucruri importante (FOMO), căutăm în permanență confirmări. Toate acestea alcătuiesc stilul nostru de viață. Până când lucrurile încep să scârțâie și ne mirăm de ce nu mai reușim să ne eliberăm de stres”, spune Hamming, într-un interviu pentru publicația Time.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”