Oxitocina: un hormon ce ne ajută să fim mai conectați cu cei din jur

Oxitocina este o neuropeptidă ce facilitează sentimentele de iubire, conexiune și apartenență.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Oxitocina: un hormon ce ne ajută să fim mai conectați cu cei din jur

Oxtocina este acel hormon al iubirii, al legăturii dintre oameni, dintre doi parteneri, dintre mamă și copil. De fiecare dată când două ființe umane se apropie – se îmbrățișează, se sărută, se secretă oxitocină. Atunci când creierul secretă îndeajuns de multă oxitocină, ne dorim conexiunea cu alți oameni, suntem sociabili, dispuși să oferim încredere și ne recunoaștem ușor emoțiile. Suntem deschiși spre sentimente de iubire, conexiune și apartenență, ne întărim relațiile sociale. Însă când există deficit pe un termen îndelungat, apar lipsa empatiei, relații sociale tulburate, însingurarea.

 

Oxitocina: beneficii

 

Oxitocina joacă un rol important în relațiile interumane. Eliberată în timpul nașterii și alăptării, este un factor cheie în legătura dintre părinte și copil. Îmbrățișarea, sărutul, alintarea și intimitatea sexuală pot declanșa toate în mod natural producția de oxitocină. Tocmai datorită acestor efecte, oxitocina este și ea considerată un hormon al fericirii, hormoni despre care se știe că au un impact pozitiv asupra dispoziției și emoțiilor.

Însă nu toți oamenii pot secreta în mod natural oxitocină sau secretă într-o cantitate insuficientă. Pentru aceștia s-a început utilizarea acestui hormon în scop terapeutic prin perfuzii sau spray nazal. Dovezile oferite de mai multe studii sugerează că utilizarea terapeutică a oxitocinei intranazale pe subiecți clinici specifici poate reduce deficitul de socializare, poate promova deschiderea spre noi experiențe și poate dezvolta sentimentul de conexiune și apartenență.

Cercetătorii clinici au investigat efectul oxitocinei intranazale asupra percepției și înțelegerii emoțiilor, ocazie cu care s-a descoperit că o doză autoadministrată de 24 unități din această neuropeptidă, a îmbunătățit percepția oamenilor despre semnalele emoțiiilor afișate pe fețele oamenilor cu care interacționează direct sau indirect. În situația în care cineva avea un deficit de socializare, acest remediu a fost benefic. Însă, într-o proporție mică, unii au manifestat o reacție de hipersensibilittate. În contexte specifice controlate, oxitocina oferă beneficii, dar poate genera amintiri negative dacă factorii contextuali nu implică contact social și sprijin emoțional.

De exemplu, cercetătorii au descoperit că atunci când oxitocina care este administrată intranazal într-un context social pozitiv și de susținere emoțională, a îmbunătățit intensitatea amintirilor pentru persoanele cu și fără simptome depresive. Cu toate acestea, atunci când persoanele cu simptome depresive au luat oxitocină în timp ce erau izolate social și nu se simțeau susținute emoțional, au declanșat o creștere a valorii amintirilor negative legate de propria persoană.

Oxitocina are, spun cerectătorii, și o „latură întunecată”. Administrată nazal, ea nu este un panaceu care ajută pe toată lumea tot timpul; acesta poate provoca anumite reacții adverse în unele situații și poate alimenta agresivitatea.

 

Cum putem ajuta creierul să secrete oxitocină

Este important să înțelegem că oxitocina nu schimbă în mod magic comportamentul. Nu ne face să avem încredere în sine sau să ne îndrăgostim de cineva într-o clipă. Dar poate stimula sentimentele de dragoste, mulțumire, securitate și încredere față de cineva care ne este apropiat. Ce putem face pentru a crește nivelul de oxitocină? Iată câteva variante:

 

Yoga. Această practică de wellness oferă o mulțime de avantaje, cum ar fi mai puțină anxietate și stres, ameliorarea depresiei și a altor simptome negative ale dispoziției, un somn mai bun, îmbunătățirea calității vieții.

Muzica. Fie ascultată, fie creată. În timp ce gusturile muzicale pot varia foarte mult de la o persoană la alta, celor mai mulți oameni le place să asculte un anumit tip de muzică. Această activitate de zi cu zi aduce cu ea beneficii cum ar fi îmbunătățirea stării de spirit, a concentrării și a motivației. De asemenea, pare să contribuie la îmbunătățirea capacității de a crea legături sociale – un efect asociat și cu oxitocina.

Socializarea. Prieteniile profunde, relațiile cu sens, armonioase, fără judecată sunt cele care ajută cel mai mult creierul să elibereze oxitocină. Timpul petrecut cu prietenii poate ajuta să ne simțim bine, ne dezvoltă sentimental de apartenență la un grup și la o comunitate. Sentimentele de bine pe care le trăim în jurul prietenilor ne pot ajuta să ne simțim mai pozitivi cu privire la interacțiunile noastre, făcându-ne să vrem să petrecem mai mult timp împreună. Încrederea și afecțiunea pe care le avem pentru ei tinde, de asemenea, să crească atunci când interacțiunile sunt bine conturate. Indiferent dacă facem activități specifice și plănuite sau pur și simplu ne bucurăm de momentul prezent, cu cât petrecem mai mult timp împreună, cu atât este mai puternică legătura.

Un gest de altruism. Comportamentele altruiste pot promova, de asemenea, eliberarea de oxitocină. Oferirea unui cadou cuiva sau implicarea în acțiuni de caritate ce poate adduce zâmbetul pe chipul unor oameni nevoiași, sunt activități ce ajută la eliberarea de oxitocină și să ne facă să ne simțim bine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult