Pe măsură ce societatea a evoluat, oamenii s-au concentrat pe calitatea vieții, prin cercetare și inovație în medicină și sănătate publică în general. Multe tehnici și tehnologii au fost implementate în zona medicală, iar descoperirile științifice au permis ca multe boli să fie eradicate, iar altele să poată fi ținute sub control. Miza a fost mereu clară: oamenii să poată avea o viață cât mai lungă, cât mai plăcută.
În lumea modernă, despre sănătate există o cantitate enormă de informație. Apariția și dezvoltarea internetului a facilitat accesul publicului la fel de fel de date, mai mult sau mai puțin corecte. Se spune că mulți oameni apelează la „Doctorul Google”, în sensul că aleg să caute online informații despre diverse aspecte legate de sănătate. Evident, aceste date nu pot înlocui consultul medical și actul medical în sine.
Este clar că medicina este o știință, deci lucrează cu date exacte, bazându-se pe studii, analize, cercetare continuă. De-a lungul timpului, unele informații s-au modificat, iar în prezent există diverse opinii cu privire la unele aspecte ce țin de sănătate. Dincolo de datele considerate certe, există așadar păreri diferite chiar ale unor doctori și nutriționiști, exprimate frecvent în spațiul public, mai ales în ceea ce privește alimentația. Alegerile vegane și vegetariene sunt de exemplu susținute de o parte dintre medici, în timp ce alții recomandă un regim alimentar care să includă și proteine de origine animală.
Sănătatea este neprețuită pentru fiecare dintre noi, pentru că de acest lucru depind viața în sine și posibilitatea de a face tot ceea ce ne dorim – normalitatea, așa cum o definim în lumea modernă. Chiar dacă se spune că nu este de glumit cu sănătatea și nimic din legătura cu aceasta nu ar trebui să fie o joacă, divertismentul modern tratează și un astfel de subiect, tocmai pentru că face parte din viața obișnuită a oamenilor.
Sunt de notorietate serialele din domeniul medical, precum celebrele Anatomia lui Grey (care a ajuns la 20 de sezoane!), Spitalul de Urgență (despre care se spune că i-a lansat cariera de top actorului George Clooney), Doctor House, Stagiarii, Doctorul cel bun sau Sora Jackie.
În ultimii ani, jocurile video au inclus tot mai mult conținut legat de actul medical. Dacă în seriale este vorba despre dramă în cele mai multe cazuri, jocurile aduc în prim-plan de obicei elemente pozitive, amuzante, cu accent pe relaxare, destindere, eventual diverse provocări de dexteritate. Exemple de titluri de jocuri simple de mobil cu tematică medicală: Pepi Hospital: Learn & Care, Central Hospital Stories, Pepi Doctor, My Town Hospital – Doctor game.
De asemenea, poate fi vorba despre simulări ale actelor medicale, mai mult sau mai puțin apropiate de realitate. Disponibil chiar și pe platforma Steam, Surgeon Simulator este un joc video de simulare chirurgicală creat în anul 2013, încă de actualitate. Între timp a apărut și versiunea a doua, lansată în anul 2020. Un titlu asemănător este Doctor Simulator: Doctor Game, disponibil și pe dispozitive mobile cu sistem de operare Android, ușor de descărcat din Google Play. Alte jocuri video din categorie sunt Plastic Surgery Doctor Games, Emergency Hospital Doctor Game, Nurse Hospital game.
Un joc aparte este LifeSigns: Surgical Unit (lansat în Europa sub denumirea LifeSigns: Hospital Affairs), un joc de aventură pentru Nintendo DS în care acțiunea este plasată într-un spital. Merită amintit și jocul Project Hospital, lansat în anul 2018 pentru Microsoft Windows, MacOS și Linux. Este un joc de management al afacerii în domeniul medical, scopul fiind construirea și administrarea unui spital.
Teme legate de subiect nu lipsesc nici în zona de jocuri de cazino online, unde accentul cade desigur pe distracție lejeră. Printre cele mai cunoscute jocuri online de casino care au legătură cu domeniul medical, se numără Nurse for Cash de la Fils Game (2019), Crazy Doctor de la Royal Slot Gaming (2018) și seria de sloturi Doctor Love de la NextGen.
Studiile științifice au arătat în multe rânduri că zâmbetele, râsul și buna dispoziție, asigurate inclusiv de consumul echilibrat de divertisment, au o influență evident pozitivă asupra sănătății umane. Astfel de resurse de distracție nu pot să fie, desigur, un tratament, dar pot contribui, într-un stil de viață responsabil, la prevenirea unor afecțiuni cauzate de stres.
Sursa foto canva.com