(P) De ce este benefic să ai hobby-uri?

Activitățile din timpul liber au un rol semnificativ pentru sănătatea mentală și cea fizică. Dincolo de aceste două aspecte, sunt și altele, precum socializarea și descoperirea unor noi talente.
  • Publicat:
(P) De ce este benefic să ai hobby-uri?
(P) De ce este benefic să ai hobby-uri?

Activitățile din timpul liber au un rol semnificativ pentru sănătatea mentală și cea fizică. Dincolo de aceste două aspecte, sunt și altele, precum socializarea și descoperirea unor noi talente.

Conform specialiștilor, o zi trebuie structurată în trei părți: 8 ore de somn, 8 ore de muncă și celelalte 8 ore pentru activități care să ne ajute. În acest interval putem include și timpul alocat pasiunilor. Acestea sunt esențiale pentru oameni de toate vârstele și variază în funcție de personalitatea fiecăruia. Beneficiile sunt însă multiple:

Reducerea stresului și anxietății

Stresul și anxietatea sunt două probleme reale cu care se confruntă numeroși oameni. Ritmul vieții poate fi copleșitor în anumite situații, dar pasiunile sunt o modalitate concretă pentru a reduce nivelul de stres și anxietate. Prin intermediul hobby-urilor ne putem deconecta de la grijile de zi cu zi și să ne concentrăm asupra unor lucruri care ne aduc plăcere. Printre activitățile care se încadrează în această categorie sunt pictatul, grădinăritul ori mersul pe bicicletă, despre care studiile au arătat că pot avea efecte terapeutice. Ele contribuie la găsirea echilibrului interior.

Îmbunătățirea sănătății cognitive

Studiile au mai demonstrat că implicarea în activități creative și cognitive contribuie la menținerea sănătății cognitive pe termen lung. Asta deoarece memoria, concentrarea și capacitatea de rezolvare a problemelor sunt îmbunătățite. În această categorie intră mai multe hobby-uri, de la desen și rezolvarea puzzle-urilor. Și unele jocuri de cazino, un alt hobby frecvent printre oameni, au astfel de beneficii. Spre exemplu, cei care joacă blackjack la casino fac multe acțiuni repetitive și au nevoie de un nivel de concentrare ridicat, astfel că și acest hobby vine cu beneficii. La fel se întâmplă și cu jocul de bingo, despre care se spune că poate stimula activitatea mentală și îmbunătăți concentrarea, memoria, precum și abilitățile cognitive.

Socializarea este esențială

Atunci când ai hobby-uri, sunt mari șanse să socializezi și cu alți oameni. Multe activități sunt practicate în grup, astfel că poți întâlni oameni cu care să ai legături puternice. În această categorie intră cursurile de dans, grupurile de alergare, cluburile de teatru pentru amatori și așa mai departe. În plus, participarea la activități în echipă are și alte beneficii în afara partea de socializare.

Descoperirea unor noi talente

De multe ori, noi oamenii nu ne dăm seama cât de talentați suntem sau că avem har pentru un anumit lucru. Ni se întâmplă uneori să fim într-o zonă de confort din care ieșim cu greu. Dar găsirea unor noi pasiuni ne ajută să ieșim din zona de confort și să descoperim noi talente. Poate descoperim că ne place un instrument muzical, să încercăm rețete noi ori să practicăm un alt sport. Cu fiecare pasiune putem să descoperim ceva nou despre noi.

Stimularea creativității

Cele mai multe pasiuni ne ajută să ne stimulăm creativitatea. Nu vorbim despre pescuit ori despre alte activități statice. Dar sunt și pasiuni care ne ajută să ne stimulăm creativitatea. Poate că scriem poezii, sculptăm ori desenăm. Toate acestea au beneficii asupra noastră și ne ajută să ne dezvoltăm creativitatea. Apoi, satisfacțiile emoționale sunt mari și putem avea descoperiri neașteptate în privința propriilor noastre capacități.

Gestionarea eficientă a timpului liber

Este important ca în fiecare zi să ne facem măcar puțin timp pentru noi. Viața este de multe ori agitată și pare că nu mai avem timp pentru nimic. Însă timpul alocat pasiunilor chiar este important deoarece ne ajută. Tocmai de aceea, indicat este să avem un program zilnic în care să ne împărțim activitățile, de la muncă, timp în care gătim, stăm cu cei dragi și așa mai departe. Hobby-urile ne vor da energie să trecem peste momentele dificile de peste zi, să ne relaxăm și să ne simțim mai productivi și împliniți. Asta deoarece mintea noastră se deconectează și practic ia o pauză de la stresul zilnic.

Sursa foto canva.com

Echilibrul între viața personală și cea profesională

Sunt și oameni care au tendința să lucreze prea mult. De multe ori, poate nici nu își dau seama că fac asta. Dar a avea pasiuni ne poate ajuta să tragem o linie fină între echilibrul din viața profesională și cea personală. Când știm că trebuie să ajungem la cursuri de dansuri ori de teatru și avem un program clar, șansele să lucrăm peste orele din programul zilnic scad. Tocmai de aceea este indicat să avem cât mai multe pasiuni pentru a beneficia de toate aceste avantaje.

Urmărește CSID.ro pe Google News