Poate că ai un prieten sau o persoană dragă care este obsedată de perfecțiune. Cel care lucrează mereu, absolut îngrozit de ideea de a-și dezamăgi șeful, sau mama care nu lasă pe nimeni să ajute prin casă, pentru că nimeni altcineva nu face lucrurile „corect”. Sau poate că tu ești perfecționistul din viața ta?
Conform Asociației Americane de Psihologie, perfecționismul este „tendința de a cere de la ceilalți sau de la sine un nivel extrem de ridicat sau chiar fără cusur al performanței, dincolo de ceea ce este necesar în situația dată.” Cu alte cuvinte, este considerat o trăsătură de personalitate, nu o tulburare mentală.
Conform unei recenzii din 2020 publicată în International Journal of Medical Education, perfecționismul poate fi fie pozitiv („adaptativ”), fie negativ („maladaptativ”). Unele persoane care tind spre perfecționism își permit totuși să facă greșeli din când în când. Altele, însă, sunt „impulsionate de teama de eșec” și sunt mai predispuse la anxietate, depresie și alte „efecte nocive asupra sănătății.”
De mult timp s-a constatat o legătură între tendințele perfecționiste și anxietate. Perfecționismul este ridicat în tulburările de anxietate, notează autorii unui articol din 2011 publicat în Clinical Psychology Review. Asta include anxietatea generalizată, anxietatea socială, atacurile de panică și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).
Pentru persoanele cu tulburare de anxietate socială, teama de a fi judecate de alții poate alimenta comportamentele excesive, orientate spre perfecțiune, conform Anxiety & Depression Association of America (ADAA). Din această cauză, interacțiunile sociale pot deveni epuizante, stresante și mai puțin autentice. Grijile legate de îndeplinirea unor standarde foarte înalte pot împiedica oamenii să fie ei înșiși.
Un mic studiu a descoperit că perfecționismul este un predictor semnificativ al îngrijorării patologice, o caracteristică esențială a tulburării de anxietate generalizată (TAG). Autorii studiului din 2014, publicat în BMC Psychiatry, afirmă că rezultatele subliniază necesitatea ca profesioniștii din domeniul sănătății mintale să întrebe persoanele cu simptome de TAG despre perfecționismul lor.
Sursă foto: envato
Surse: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20488598/
https://adaa.org/learn-from-us/from-the-experts/blog-posts/consumer/social-anxiety-imperfect-new-perfect
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4234287/