În căutarea unui loc de muncă mai bun, unei case mai mari, unor concedii mai exotice etc., am devenit mult prea ocupaţi pentru a mai da atenţie componentei ce le va face pe cele menţionate mai sus să merite osteneala: fericirea.
Vestea bună este că dobândirea fericirii nu este o sarcină herculeană. Nu are nevoie de terapie costisitoare sau de ani de auto-examinare. Adesea este vorba despre ajustarea fină a gândurilor şi de punerea în practică a unor tehnici zilnice simple.
Oferă-ţi câte o “happy hour”
Chiar şi în perioadele mai aglomerate, asigură-te că-ţi rămâne un răgaz, pe care să-l petreci pe cont propriu, într-un loc liniştit şi calm. Concentrează-te asupra relaxării, reflectând asupra gândurilor şi sentimentelor tale şi revizuind ziua anterioară şi zilele ce vor veni.
Fă-ţi o obişnuinţă din a-ţi acorda acest timp recreativ în viaţa ta şi vei vedea în curând că nu trebuie să aştepţi după-amiaza de vineri pentru a avea o “happy hour”!
Râzi
A fost demonstrat clinic că râsul relaxează corpul, îmbunătăţeşte funcţionarea mentală, îţi creşte imunitatea, te apropie de ceilalţi şi, bineînţeles, îţi susţine moralul. Gândeşte-te la râs ca la o medicină preventivă, o aşa-zisă vitamină, pe care trebuie să o iei în mod regulat.
A afla ce te face să râzi este similar şi poate chiar mai uşor decât a afla care sunt obiectivele şi valorile tale. Încearcă să incluzi în viaţa ta de zi cu zi activităţi care te fac să râzi şi încearcă să vezi partea amuzantă a lucrurilor.
Investeşte în relaţia ta intimă
Cercetările arată că fericirea depinde într-o bună măsură de calitatea relaţiei în care te afli. O relaţie satisfăcătoare şi mulţumitoare este căutată de majoritatea oamenilor, aşa că de ce e atât de dificil de atins? Deşi este importantă calitatea relaţiei, nu trebuie ignorat nici timpul investit!
Aşa că asigură-te că suni, scrii e-mailuri, trimiţi mesaje şi, cel mai important dintre toate, te întâlneşti în mod regulat cu persoana iubită. Astfel, profitul investiţiei tale va fi enorm în termeni de fericire.
Practică “fericirea kaizen”
“Fericirea kaizen” este o strategie de psihologie pozitivă realistă pentru progresul treptat de zi cu zi. Pentru început poţi aplica următorul motto: străduieşte-te să elimini un tip anume de gândire negativă. De exemplu, gândul “Nu sunt destul de bun” poate fi ignorat de fiecare dată când apare. Alternativ, încearcă să introduci în mod conştient gânduri pozitive în rutina ta.
Nu mai aştepta fericirea
Vrei ca pe piatra ta de mormânt să scrie: “Aici odihneşte cutărescu, cel care a aşteptat toată viaţa ziua de mâine pentru a fi fericit?”
Dacă nu, atunci ar trebui să te gândeşti serios la ceea ce faci chiar în acest moment şi la ceea ce ar trebui să faci pentru a fi fericită chiar acum – chiar în această clipă!
Fericirea reală şi autentică va veni doar din gânduri optimiste şi din relaţii veritabile şi pozitive.
“100 de căi spre fericire. Un ghid pentru oamenii ocupaţi”, de Timothy J. Sharp, Editura Trei, 224 pag., 13,29 lei