Prietenia intre femei – profunzime, superficialitate sau utopie?

Multa lume se intreaba daca femeile pot fi cu adevarat prietene, iar unele persoane sustin ca prietenia dintre femei este doar pura fictiune.
  • Publicat:
Prietenia intre femei - profunzime, superficialitate sau utopie?
Prietenia intre femei - profunzime, superficialitate sau utopie?

A fost odata, ca nicio­da­ta o gasca de fete, prie­tene, care locuiau pe o strada oarecare, dintr-un car­tier oarecare, intr-un banal oras mioritic. S-au cunoscut de­mult, de cand e lumea si pa­mantul… parca dintotdeauna. Si tot de-atunci, si-au luat ti­tulatura de „prietene”.

Fetitele vecine (si cam atat) se jucau toata ziulica dezbracand si imbracand papusile, facand prezentari de moda dupa ce devastau dulapurile, van­da­li­zand trusele de farduri ale ma­melor aflate inca la serviciu si vopsindu-si unghiile cu tot cu degete in oje sclipicioase.

Se intelegeau minunat, este ade­varat ca mai mult cand se stran­geau in bisericute de doua cate doua. Dar, nascute cu un real simt de con­ser­vare, inca de atunci, nu parasea niciuna gru­pul inaintea celorlalte, de tea­ma sa nu fie desfiintate ime­diat ce-si luau talpasita. Si-n felul asta erau tot timpul im­pre­una. Ca niste adevarate prie­tene.

Cu fiecare zi, prietena ta

Asa au trecut anii, prietenia lor a continuat sa se sudeze (din ce in ce mai stramb), sca­ra lor valorica a continuat sa se consolideze ca turnul din Pisa cu final tragic si sigur imi­nenta surpare! Fetele coche­te­le-adevarate-prietene au de­venit femei.

Si cum orice de­fect, nu numai ca nu se apla­neaza in timp, dar de cele mai multe ori se accentueaza, eroi­nele noastre ajung sa invidie­ze tot ce misca sub soare. In­vi­diaza tot ce este nou si vechi, invidiaza tot ce tine de ma­te­rial, spiritual, contextual sau intelectual.

Invidiaza orice fle­custet, pornind de la sirag de margele la desuuri, de la ma­si­na la mobil, de la poseta la mas­cara. Ravnesc la bronz, la forme apetisante, la meta­bo­lismul harnic sau chiar la par carliontat. Ravnesc la dra­gos­tea ca-n filme si cel mai des la barbatul celeilalte.

Dispozitii menstruale

Femeia este o masinarie hormonala care se reseteaza ci­clic, o data la 28 de zile. Drept urmare, femeia functioneaza dupa o matrice estrogenica, intra si iese din faza repro­duc­tiva si se manifesta in functie de aceste momente. Cand este in PMS este rea, dar are scu­ze.

La menstruatie, e ner­voasa si n-are disponibilitate sa fie umana, iar intre aceste perioade reuseste maximul – sa fie astfel de „best friend”. Nu poate sa-ti salveze viata. Viata ti-o salveaza doctorii.

Ea doar iti recomanda un doctor bun. Demonstrativa din fire, femeia simte nevoia sa-si sublinieze disponibilitatea relationala apeland la inrudiri fara de sange: nasiri, incumnatiri, botezuri.

Stiu ele ce stiu, facand asta, insa controlul continuu al apropierii, daca iti da siguranta relatiei, nu-ti garanteaza si stabilitatea afectiva. Dar, cica definesc prietenia in limbajul doamnelor.

 

Impreuna doar la… rau

So, prietenia dintre femei este pura fictiune. Suntem prietene cat timp ne merge rau tuturor – imediat ce uneia ii este bine s-a terminat. Ne uitam crucis la un destin mai bun, si daca prietenei noastre ii putem ierta orice, asta never-ever nu i-o putem ierta!

La modul ideal, prietenia ar trebui sa se intample cam cum se intampla in vasele comunicante. Va mai amintiti din generala principiul vaselor comunicante: torni intr-unul si se ridica in toate la acelasi nivel. Asa ar trebui sa fie si in prietenie: torni si se niveleaza.

Torni iubire, torni respect, primesti iubire, primesti respect. Pana la urma nu se mai stie cat a dat unul si cat a dat altul, ci se stie doar ca a oferit si unul, si altul, excluzandu-se posibilitatea vreunei contorizari. Insa prietenia este relativa.

Sau prietenia nu exista. Sau termenul de prietenie a fost inventat de unii pentru a face pe altii sa-si realizeze anumite obiective, sa-si rezolve anumite interese. Prietenii vin si pleaca din viata ta la fel cum o fac banii. Da! Crunta comparatie… Si prietenia, ca orice altceva in viata, se cumpara! Poate nu cu bani cash, dar cu un pret mare!

Sfatul psihoterapeutului:

„Ceea ce face ca prieteniile sa fie trainice si le sporeste farmecul este un sentiment care iubirii lipseste: siguranta”, spunea Balzac, facand o diferentiere intre cele mai nobile sentimente umane. Se spune ca femeile ar fi mai incapabile de o adevarata prietenie decat barbatii.

Se spune, de asemenea, ca toate relele sunt cauzate de femeie. Rezulta oare ca femeia, dupa natura sa feminina, e rea? Despre femei se mai spune si ca nu au vocatia prieteniei. Nici cu barbatii si mai ales intre ele. Istoria a consemnat mari prietenii intre barbati, dar nu intre femei.

Adevar adanc ce nu a reusit sa fie inca clintit. Atitu­­dinea critica a femeilor fata de alte repre­zentante ale sexului frumos ar putea fi ex­plicata ca o tactica de autopromovare.

Dat fiind faptul ca femeile sunt emotive, dar curajoase, ca nu-si ascund emotiile, ci le manifesta (fie acestea pozitive, negative, egoiste, altruiste, fie ca traiesc sentimente de dragoste, grija, ura sau invidie), nu in­seamna ca ele sunt mai rele, incapabile, in­suficient dezvoltate sau neputincioase in fata valorilor morale.

Dar pana la urma, prietenia este o forma egoista si simplista de socializare, mai degraba o ne­voie absoluta a individului independent de sex. Legam prietenii pentru ca ancestral avem aceasta nevoie, nu din altruism, morala, edu­catie sau calitati filosofice.

Oricum ar fi, tre­buie sa vedem relatia de prietenie dintre doi oameni asa cum este si cu ceea ce pre­su­pune ea: incredere, sustinere reciproca, ajutor, comunicare, loialitate.

Si, la urma urmei, o prietenie, fie ea intre persoane de acelasi sex sau nu, depinde in primul rand de calitatea indivizilor care o creeaza, de capacitatea lor de a trece peste barierele impuse de sex, de stereotipurile care apar mereu, dar mai ales de „coloana vertebrala” si de calitatea umana a acestora.

Relatiile sunt grele. Ca o relatie sa mearga, cei impli­cati trebuie sa gan­deas­ca la fel, sa aiba aceleasi obiective. Aceasta filosofie este inte­lea­sa ad-literam de femei.

Citeste si 5 prietene pe care orice femeie le are
                Un tezaur sublim

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Ai carte, n-ai parte de stres
Ai carte, n-ai parte de stres