Dacă în viaţă acordăm şi primim o a doua şansă, atunci când vine vorba despre prima impresie lucrurile sunt foarte simple: totul trebuie să fie perfect căci nu putem da timpul înapoi. Iată prin ce trebuie să te remarci la un interviu de angajare: CV, punctualitate, sinceritate, siguranţă de sine, cod vestimentar potrivit, machiaj discret şi coafură impecabilă.
În ziua de azi, cine are un job trebuie să-l preţuiască. Cu bune, cu rele, cu stres, cu dead-line-uri imposibile, cu satisfacţii, cu nenumărate ore peste program, cu salarii micşorate şi întârziate, cu promovări, cu dezamăgiri… Este o perioadă grea! Cine este în căutare de un loc de muncă trebuie să analizeze ofertele zi de zi, să se înarmeze cu multă răbdare şi să nu rateze nici o şansă de a se face remarcat.
S-a constatat că un start bun îl au candidaţii care se informează despre firma la care aplică cererea de angajare. Ce poate fi mai simplu decât o căutare pe Google al numelui companiei la care tocmai mergi la interviu? În plus, se presupune că va fi un contract pe perioadă nedeterminată, deci trebuie să ştii şi tu cu cine anume vei avea de-a face.
Fără exagerări în CV!
Multe companii caută oameni pe care să-i formeze la locul de muncă, deci ar fi absolut penibil ca pe lângă riscul de a fi descoperită minciuna să rişti şi să fii respinsă deoarece eşti supracalificată…
Punctualitatea şi disponibilitatea de a lucra peste program sunt alte două criterii. {i care trebuie demonstrate, evident. În plus, şi disponibilitatea de a pleca des din oraş sau din ţară în interes de serviciu poate face diferenţa între candidaţi.
Vestimentaţia contează!
În funcţie de profilul jobului pentru care aplici încearcă să-ţi alegi ţinuta vestimentară. Dacă vrei să lucrezi într-o bancă sau în domeniul vânzărilor nu este deloc potrivit să alegi pentru prima întâlnire piese din denim ori o rochie sau o fustă scurte în culori neon. O rochie neagră, fără decolteu exagerat, până peste genunchi, nişte bijuterii discrete şi pantofi cu toc de 5 sau 7 cm pot fi o alegere înţeleaptă indiferent de domeniu. La fel şi un costum elegant. Atenţie însă, nu încercaţi să păreţi mai mature decât sunteţi cu gândul că veţi părea mai serioase. Naturaleţea, stilul personal şi vârsta trebuie să se împletească armonios. De asemenea, nu purtaţi la un interviu pantofi noi. Nu se ştie cum vă veţi simţi în ei şi chiar nu aveţi nevoie de o grijă suplimentară. Culorile recomandate sunt: bej, gri dar şi negru sau alb.
Face to face
Pe lângă discursul propriu-zis pe care trebuie să-l prezinţi natural, fără emoţii, nu ca pe o poezie, trebuie să ai în vedere faptul că machiajul şi felul în care arată părul sunt deosebit de importante. Vei sta pe scaun, faţă în faţă cu angajatorul, deci în planul vizual va fi jumătatea superioară a corpului şi capul. Machiajul trebuie să fie unul discret, dar care să-ţi pună în evidenţă frumuseţea. Fondul de ten trebuie să aibă o nuanţă cât mai naturală şi să nu dea senzaţia de tencuială. Mascara, de asemenea, va evidenţia ochii, însă nu va încărca genele. Pentru buze, un gloss incolor sau un balsam de buze sunt mai mult decât suficiente. În ceea ce priveşte părul, acesta trebuie să fie curat, proaspăt colorat chimic (dacă obişnuieşti să faci asta), coafat cât mai natural sau prins într-o coadă, la spate. Mătreaţa pe reverul sacoului negru este un minus la capitolul imagine aşa că problema trebuie remediată din timp folosind regulat un şampon anti-mătreaţă eficient. Un interviu cu succes!