Cu siguranță nu este o surpriză pentru nimeni să descopere că majoritatea persoanelor care intră într-un cabinet psihologic trec prin diferite stadii de stres mintal, exprimat în diferite maniere. Partea pe care se poate să nu o știm este că mulți dintre ei se confruntă, de asemenea, și cu probleme financiare.
Un studiu publicat în 2013 arăta, fără echivoc, că mulți dintre indivizii care se confruntă cu probleme mintale au și anumite probleme financiare cauzate de creditele active sau de acumularea unor datorii apăsătoare. Același studiu constata că persoanele ce suferă de depresie sau anxietate sunt de trei ori mai susceptibile de a avea datorii.
În articolul de față dorim să îți prezentăm 5 moduri cum sănătatea financiară îți poate afecta starea mintală și invers dar și cum să îți îmbunătățești stilul de viață.
Atunci când simți că pierzi controlul asupra dispoziției și a gândurilor proprii, automat vei simți că întreaga ta viață este scăpată de sub control. Iar cea mai afectată ramură este cea financiară.
Multe dintre persoanele ce se confruntă cu probleme mintale simt că pierd, cu totul, speranța unui viitor mai strălucit. Și cine vrea să strângă bani pentru achiziții majore viitoare sau într-un cont de economii, când simte că pierde controlul asupra vieții din prezent?
Există chiar cazuri în care persoane depresive ajung să facă achiziții nechibzuite, de moment și din impuls, simțind că doar așa mai pot controla lucrurile din viața lor.
Este nevoie de o concentrare intensă și de multă voință pentru a încerca să suni la compania creditoare să soliciți amânarea unui termen de plată sau să achiți un teanc mare de facturi care tot crește de la o lună la alta.
Și să stai la masă pentru a încerca să îți faci bugetul lunar poate duce la o severă criză de anxietate pentru că adesea ne este greu să înfruntăm realitatea. Așa că, nu de puține ori, atunci când nu ne simțim în largul nostru, este mai tentant să evităm astfel de situații.
Atunci când suferi, ai fi dispus să faci aproape orice pentru a ieși din starea rea în care te afli, chiar dacă după câteva zile vei ajunge în același loc sau poate chiar mai rău.
Achiziția din impuls a unor bunuri pe care nu ți le permiți, mințindu-te că „chiar am nevoie de ele”, fie că vorbim de o pereche de încălțări sau de o mașină, îți va da o plăcere de moment ce poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Dar sunt mari șanse ca fix aceste cumpărături să te ducă într-un impas financiar, generând griji, anxietate și depresie.
Destul de frecvent, cu cât te simți mai rău, cu atât vei avea o părere tot mai rea despre tine. Iar asta poate determina multe persoane să încerce să supracompenseze.
Stima de sine scăzută ne poate face să cheltuim inutil sume uriașe de bani, de care adesea nu dispunem, pe haine scumpe, ceasuri de firmă, ori pe saloane de înfrumusețare, în încercarea disperată de a proiecta o imagine de învingător, chiar dacă în interior simțim exact opusul.
Un declin în sănătatea mintală adesea este urmat de o calitate slabă a somnului, ceea ce duce, automat, la stări de oboseală profundă. Inevitabil vor apărea și probleme de concentrare și dificultăți în efectuarea de diferite sarcini.
Toate aceste lucruri vor face tot mai dificile luarea deciziilor înțelepte, în special cele ce țin de partea financiară. Iată cum ne putem trezi cu termene de plată depășite sau, mai rău, cu accesarea de noi împrumuturi pentru a face niște achiziții total nejustificate.
Din fericire, sunt câțiva pași pe care îi poți face pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală, ceea ce va duce și la o situație financiară îmbunătățită.
Ai grijă de corpul tău: renunță la alcool sau la orice alt tip de stimulent, încearcă să dormi cel puțin 8 ore pe zi și fă câteva exerciții fizice zilnic (exercițiile produc endorfine, care ne ajută să ne simțim mai bine).
Totodată, socializarea cu oameni care te fac să te simți mai bine te va ajuta foarte mult, cum de altfel îți va fi foarte util să îți aloci câteva zeci de minute pe zi în care să ai grijă de nevoile tale (cum ar fi setarea unui buget lunar sau plata facturilor curente).
Întotdeauna înainte de a accesa un împrumut, apelează la platforme financiare care te vor ajuta să compari creditele existente pe piață. În felul acesta, vei avea siguranța că ai ales cel mai ieftin produs și că nu pierzi bani aiurea.
Într-un final, dacă simți că suferi de probleme mintale, nu-ți fie frică să apelezi la profesioniști. Atât psihologii cât și psihiatrii te pot ajuta să treci peste clipele grele prin care treci și, de ce nu, poate chiar și medicul de familie, în cazul în care suferi și de vreo afecțiune fizică.
Sănătatea mintală este extrem de importantă, iar de ea se leagă extrem de strâns și sănătatea fizică, precum și cea financiară. Dacă vrem ca toate să fie în regulă pe plan monetar, trebuie, în primul rând, să avem grijă de mintea noastră, iar apoi totul se va alinia exact așa cum ne dorim.