Psihopat vs Sociopat: care sunt diferențele, asemănările, cum îi recunoști?

Psihopat vs sociopat: cum îi recunoști, ce trăsături au în comun și cum îi diferențiezi. Ce trebuie să știi despre psihopați și sociopați.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Psihopat vs Sociopat: care sunt diferențele, asemănările, cum îi recunoști?

Psihopat vs sociopat e una dintre întrebările pe care ni le punem atunci când inrăm în contact cu oameni cae manipulează, mint și nu au empatie. Dar ce înseamnă a fi psihopat vs a fi sociopat? Specialiștii nu diagnostichează oamenii ca fiind psihopați sau sociopați. Ei folosesc în schimb un alt termen: tulburare de personalitate antisocială, despre care iată ce este important să știi.

Majoritatea experților cred că psihopații și sociopații împărtășesc trăsături similare. Persoanele cu un asemenea diagnostic fac cu greu diferența între ce este bine și ce este rău și par să nu înțeleagă sau să împărtășească sentimentele altei persoane. Dar există și unele diferențe.

Psihopat sau Sociopat: cine dispune de conștiință?

O diferență cheie între un psihopat și un sociopat constă în conștiință, vocea interioară care ne informează când facem ceva greșit, sunt de părere specialiștii.

Un psihopat nu are conștiință. Dacă te minte ca să-ți poată fura banii, nu va simți niciun fel de rușine sau vinovăție. În nicun caz nu-și va face procese de conștiință. El poate să-i observe pe alții și apoi să acționeze astfel încât să nu fie „descoperit”.

Un sociopat are de obicei o conștiință, dar ea este slabă. S-ar putea să-și dea seama într-o oarecare măsură că a lua banii cuiva este greșit și s-a putea simți vinovat și să aibă remuşcări, dar asta nu înseamnă că îl va opri.

Ambelor tipuri de oameni le lipsește empatia, capacitatea de a se pune în locul altcuiva și de a înțelege cum se simte. Un psihopat are mai puțină considerație pentru ceilalți. O persoană cu acest tip de personalitate îi vede pe alții ca pe niște obiecte pe care le poate folosi în beneficiul său.

Psihopații și sociopații nu sunt întotdeauna violenți!

În filme și emisiuni TV, psihopații și sociopații sunt de obicei răufăcătorii care ucid sau torturează oameni nevinovați. În viața reală, unii oameni cu tulburare de personalitate antisocială care pot fi violenți. Însă majoritatea dintre ei nu apelează la violență. În schimb, folosesc manipularea și comportamentul intruziv și persuasive pentru a obține ceea ce își doresc.

Cei mai mulți dintre psihopați și sociopați sunt foarte pricepuți să urce în ierarhia companiei în care lucrează, tocmai pentru că nu le pasă dacă rănesc pe cineva pentru a ajunge acolo.

Dacă un membru al familiei sau un coleg de muncă are asemenea trăsături, ai putea fi tentat să crezi că trăiești sau lucrezi cu un psihopat sau sociopat. Dar doar pentru că o persoană este rea sau egoistă, nu înseamnă neapărat că are o astfel de tulburare.

Nu este ușor să depistezi un psihopat. Ei pot fi inteligenți, fermecători și capabili să imite emoțiile. S-ar putea ca aceștia să pară interesați de tine, dar, în realitate, probabil că nu le pasă cu adevărat.

Mulți psihologi sunt de părere că psihopații sunt actori pricepuți a căror idee principală este să manipuleze oamenii pentru un câștig personal.

Sociopații sunt mai susceptibili să fie singuratici. Ei arată clar că nu sunt interesați de nimeni în afară de ei înșiși. Adesea dau vina pe alții și au scuze pentru comportamentul lor. Unii experți îi percep pe sociopați ca fiind temperamentali. Acţionează fără să se gândească cum vor fi afectaţi oamenii din jur.

Psihopații sunt mai puțin prietenoși. Ei își calculează cu atenție mișcările și folosesc agresivitatea într-un mod planificat pentru a obține ceea ce își doresc. Dacă aceștia caută să facă mai mulți bani sau un anumit statut, de exemplu, vor face un plan pentru a elimina orice bariere care le stau în cale, chiar dacă este vorba de slujba sau reputația altei persoane în joc.

Cercetările recente la nivelul creierului unui psihopat sugerează că acesta nu arată precum în cazul altor oameni. Există diferențe care pot schimba chiar și funcțiile de bază ale corpului. De exemplu, când majoritatea oamenilor văd sânge sau violență într-un film, inima le bate mai repede, respirația li se accelerează și palmele le transpiră. Un psihopat are reacția opusă. El devine mai calm.

Asemănări între psihopatie și sociopatie:

Atât psihopatia, cât și sociopatia sunt caracterizate printr-un model constant de nerespectare și încălcare a drepturilor celorlalți, așa cum se manifestă prin trei sau mai multe dintre următoarele comportamente:

  1. încălcări grave ale legilor penale;
  2. înșelăciune pentru câștig sau plăcere personală, inclusiv minciună, escrocherie sau înșelăciune;
  3. impulsivitatea sau eșecul de a planifica dinainte;
  4. iritabilitate și agresivitate constând adesea în atacuri fizice;
  5. nesocotirea nesăbuită pentru siguranța proprie sau a altora;
  6. neîndeplinirea unor responsabilități importante ale adulților, inclusiv îndatoririle legate de locul de muncă și de familie și obligațiile financiare;
  7. lipsa de remușcări semnificative sau de vinovăție.

Atât psihopatia, cât și sociopatia, precum și tulburarea de personalitate antisocială, în general, au trăsături în comun cu tulburarea de personalitate narcisistă, afecțiune manifestată de persoanele numite în mod obișnuit narcisiști. Asemenea persoanelor cu tulburare de personalitate antisocială, narcisiștii au în general lipsă de empatie și tind să aibă păreri nerealiste despre ei înșiși și asemenea psihopaților, narcisiștii tind să formeze relații superficiale, să-i exploateze și să-i manipuleze pe ceilalți și să fie superficiali și fermecători. Spre deosebire de multe persoane cu tulburare de personalitate antisocială, narcisiștii nu sunt, în general, impulsivi, agresivi sau înșelători, nici nu prezintă în mod caracteristic tulburări de conduită în copilărie sau comportament criminal la vârsta adultă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult