Adevarata pubertate precoce presupune instalarea sexualitatii in depline drepturi si se realizeaza prin stimularea axului hipotalamo-hipofizar. Pubertatea precoce inseamna debutul maturizarii sexuale inaintea varstei de 8 ani la fete si de 9 ani la baieti. Acest fenomen este mai des intalnit la fete decat la baieti. La majoritatea fetelor la care pubertatea se instaleaza intre 4 ani si 8 ani nu se poate decela o cauza specifica (se poate asocia cu chisturi ovariene). Insa la ambele sexe se manifesta prin acnee si prin mirosul corpului. Desi la unele fete nu se constata o cauza specifica, la peste 60% dintre baieti cauzele sunt identificabile, cea mai grava fiind aparitia de tumori intracraniene, mai ales la nivelul hipotalamusului.
Ce se intampla cu ei (ele)
Pubertatea descrie secventa evenimentelor prin care un copil se maturizeaza din punct de vedere sexual. La fete are loc intre 11 ani si 13 ani si jumatate si consta in cresterea sanilor, aparitia parului pubian si axilar, si apoi, la aproximativ doi ani, instalarea primului ciclu menstrual, numit menarha. Aspectul general se modifica, procentul de grasime corporala creste si viteza de crestere in inaltime scade considerabil dupa menarha. La baieti, maturizarea sexuala inseamna cresterea scrotului si a testiculelor, urmata de alungirea penisului si cresterea veziculelor seminale si a prostatei. Apoi apare si parul pubian, urmat, la aproximativ doi ani, de parul facial si axilar. La un an dupa ce parul pubian apare, se produce si un puseu de crestere in inaltime. Prima ejaculare se produce fiziologic la baieti intre 12 ani si jumatate si 14 ani.
Cauzele pubertatii precoce
Principala explicatie este legata de modul de alimentatie si multe speculatii s-au nascut pe marginea consumului de carne provenita din crescatorii industriale, unde animalele sunt stimulate cu hormoni de crestere. Studiile nu au confirmat insa acest lucru la nivel populational. Obezitatea moderata este asociata direct cu aparitia timpurie a menarhei, pe cand la fetele foarte slabe sau subnutrite se constata intarzierea ei. De aici, cercetatorii au ajuns la concluzia ca este necesara o anumita greutate critica pentru aparitia menarhei. De asemenea, fenomenul s-a constatat fiziologic si la fetele ale caror mame au cunoscut o maturizare sexuala precoce. In majoritatea cazurilor, pubertatea precoce nu are nici un fel de semnificatie patologica. Se manifesta doar prin aparitia parului pubian si axilar inaintea varstei de 8 ani, independent de orice evolutie ulterioara, cum ar fi aparitia ciclului la fete si dezvoltarea organelor genitale la baieti.
Implicatii emotionale
Pentru ca sunt diferiti de cei de varsta lor, acesti copii pot deveni complexati. Sunt extrem de preocupati de felul cum arata, mai ales fetele din cauza aparitiei sanilor. Chiar daca infatisarea este alta si ei par mult mai maturi, in realitate, insa, avem de-a face tot cu niste copii. Parintii si profesorii trebuie sa inteleaga ca exigentele si cerintele lor trebuie raportate la varsta, ca acesti copii nu pot fi mai responsabili in ciuda infatisarii lor.
Test & tratament
Pubertatea precoce presupune un tratament hormonal care suprima secretia de hormoni sexuali, sau in cazul unor tumori producatoare de hormoni, extirparea lor. Trebuie facute teste pentru a afla daca este vorba despre o cauza care necesita tratament.