Q&A la psiholog este locul în care îi poți pune întrebări colegei noastre, psiholog Bianca Poptean. În ediția de astăzi, ediția este despre traumă, abuz, neglijență emoțională din copilărie și procesul de vindecare.
În această ediție psihologul a răspuns următoarei întrebări: “Sunt disperată pentru că nu pot sta în nicio relație, mă simt singură și abandonată de fiecare data când intru într-o relație. Știu că toate astea mi se întâmplă din cauza unei copilării trumatizante. Ce aș putea să fac?” Doamnă, 45 de ani, Oradea
Bianca Poptean vorbește în această ediție de Q&A la psiholog despre cei 13 pași pentru vindecarea traumei și abuzului din copilărie, pași scriși de Pete Walker în cartea sa, Recuperarea în urma traumei, abuzului sau neglijenței emoționale din copilărie.
Traumele din copilărie se pot forma nu doar în prezența violenței domestice, a abuzurilor, când există adicții, divorț sau apare decesul unui părinte. Pot apărea probleme emoționale și atunci când există neglijență din partea părinților, dacă aceștia sunt imaturi emoțional, dacă sunt distanți și nu pot crea o conexiune profundă cu copilul, dacă îi abandonează, îi fac să se simtă vinovați sau se poartă cu copiii ca și cum aceștia nu sunt importanți. Pe scurt, un copil poate fi traumatizat și atunci când nu sunt auziți, văzuți, nu se simt importanți, nu se simt în siguranță și nu sunt alinați atunci când le este frică de ceva.
Ori, aceste răni rămân cu noi toată viața și le ducem în relațiile noastre. Dacă am fost abandonați, ne va fi teamă să nu fim din nou, părăsiți. Dacă am fost mințiți, de același lucru ne va fi teamă că ne va face partenerul. Așadar, e important să ne cunoaștem aceste răni nevindecate din copilărie și să fim conștienți că suntem predispuși să proiectăm aceste răni pe partener. Și ar fi minunat să poți să conștientizezi ce nu ai vindecat, pentru a ști că acele probleme vor tot apărea în relația sau chiar în toate relațiile tale.