De câte ori nu ţi s-a întâmplat să ai o relaţie dificilă cu cel care, la job, îţi este ierarhic superior? Poate ai trecut prin experienţe atât de urâte, încât ai fost nevoită să pleci de la jobul la care nu te înţelegeai de nicio culoare cu cel care îţi era şef.
Dacă încă eşti prizonieră unei astfel de relaţii cu un şef agresiv, citeşte cum ar trebui să o gestionezi. Constantin Cornea, psihoterapeut, mi-a povestit că are mulţi pacienţi ce se confruntă cu o astfel de situaţie. Una din marile probleme dezbătute în cabinetul lui Constantin Cornea se referă la relaţiile de serviciu, şi în mod special la relaţia cu şeful.
De cele mai multe ori se vorbeşte despre modul agresiv în care acesta încearcă să se impună sau înţelege să se comporte cu subalternii. Ei bine, psihoterapeutul crede că înainte de a declanşa o discuţie refulatorie cu cel care are această situaţie, trebuie să ajutat să înţeleagă lumea interioară a şefului. Astfel va putea controla mai bine accesele acestuia pentru că va lupta cu armele lui. Mai jos, poţi citi integral părerea psihoterapeutului.
Este foarte important de înţeles de ce se comportă agresiv. Iar motivele pot ţine de două aspecte:
1. Personale:
• Traume provenite din familia de origine. Sau o relaţie dificilă cu proprii părinţi.
• Lipsa unei relaţii de cuplu, o relaţie de cuplu cu probleme sau probleme în relaţiile cu proprii copii.
• O afecţiune medicală.
• O tulburare de comportament.
• Un viciu scăpat de sub control: alcoolism, droguri, medicamente.
2. Profesionale:
• Un şef care îl ţine în tensiune.
• Sarcini de serviciu ce îl depăşesc sau dead line-uri imposibile.
• Teamă de a nu pierde controlul asupra angajaţilor.
• Prin agresivitate încearcă să ascundă o pregătire profesională slabă.
Odată descoperită cauza agresivităţii ştim şi unde se va da bătălia. Dacă problemele sunt de ordin personal , atunci trebuie îmbunătăţită relaţia personală. Este posibil să descoperiţi că o dată atinsă problema de care suferă, agresivitatea să se disipe. Poate chiar mai mult decât atât să va facă anumite confidenţe sau chiar să va ceară sfatul.
Dacă problemele sunt de ordin profesional, este bine să evaluaţi foarte clar natură acestora. În cazul în care lucrează că şi voi în suprasarcină sau se consideră subplatit, poate trebuie să va gândiţi dacă nu cumva firma sau jobul pe care îl aveţi, trebuie schimbat.
O prima observaţie terapeutică ar constă în faptul că, o astfel de relaţie acaparează pur şi simplu angajatul. Acesta nu face decât să se plângă şi eventual să îşi înece amarul în alcool, ori să îşi verse nervii pe propria familie sau prieteni. Ceea ce poate duce în timp la falimentul propriei vieţi, distrugând relaţia de cuplu sau relaţiile sociale. De aceea este indicat, în cazul în care va confruntaţi cu o astfel de problema, să apelaţi la psiholog. În acest mod puteţi descoperi foarte repede ce este mai bine să faceţi până nu devine prea târziu.
Şi când spun prea târziu mă refer la ceea ce am văzut de multe ori în terapie. Şi anume faptul că o relaţie cu un şef agresiv încarcă în asemenea măsură persoană respectivă încât ajunge destul de repede să îşi distrugă propria familie sau relaţiile sociale. Ori îl poate face, pur şi simplu, să nu se mai bucure de viaţă, să aibă senzaţia că nu mai are timp de nimic, că este bătrân şi bolnav, sau că este prea târziu să mai poată face ceva. Preferând să rămână în această relaţie care îl distruge că om, şi abia apoi că angajat.