Renunţaţi la temeri dacă vreţi să fiţi fericiţi!

Păşim încet şi nesigur către ceea ce este de fapt viaţa noastră, nu a altora, spre ceea ce traducem “visele noastre şi numai ale noastre”, mergem doi paşi înainte şi trei înapoi pentru că... ne este teamă. De eşec, de succes, de iubire, dar şi de ură.
  • Publicat:
Renunţaţi la temeri dacă vreţi să fiţi fericiţi!

Păşim încet şi nesigur către ceea ce este de fapt viaţa noastră, nu a altora, spre ceea ce traducem  “visele noastre şi numai ale noastre”, mergem doi paşi înainte şi trei înapoi pentru că… ne este teamă. De eşec, de succes, de iubire, dar şi de ură.

Ne e teamă să nu dezamăgim, să nu ne ridicăm la standardele impuse de societate sau de ceilalţi, ne e teamă de imprevizibil sau de prea nou, dar ne e teamă şi de ce este mult prea vechi. 

Teama este boala patologică a omului modern faţă de orice simte că nu poate stăpâni, faţă de tot ce nu poate controla.
Orice nu are o identitate clară, orice îl face cât de puţin vulnerabil se poate transforma, cât ai clipi, în acea stare de nelinişte, acea tulburare psihică, dar şi fizică ce se naşte odată cu frica faţă de un posibil pericol.

În cartea “Ghidul… Fără bătaie de cap pentru cupluri”, realizat de editorii de la Don’t Sweat Press, există un paragraf care sintetizează tranşant cele mai importante efecte ale temerii, efecte asupra calităţii vieţii noastre:

“Vă temeţi de ce se va întâmpla cu acele datorii uriaşe pe care le-aţi făcut împreună? Vă îngrijorează problemele de sănătate pe care le-aţi observat la părinţii dumneavostră şi posibilele efecte asupra propriei dumneavoastre sănătăţii în viitor? Vă temeţi că cineva ar putea descoperi că sunteţi un prefăcut, într-un fel sau altul? Toate acestea sunt temeri adevărate, care pot fi sau nu justificate, dar dacă le purtaţi tot timpul cu dumneavostră, ca pe un rucsac uzat, nu faceţi decât să vă enervaţi şi să fiţi nefericiţi”.

A recunoaşte, a identifica, a clasifica

Primul pas spre scăparea de temeri este acelaşi pas care se impune pentru tratarea depresiei: recunoaşteţi că le aveţi, că trăiţi cu ele, că vă macină zilnic şi că vă îngreunează procesul decizional.

Dar nu le acceptaţi în ansamblul lor, ci identificaţi-le pe fiecare în parte şi aşeazaţi-le, pe fiecare, în anumite categorii: financiare, intime, ce ţin de copilărie, în raport cu autoritatea etc…

Apoi, va fi ca în copilărie, când prindeţi curajul să vedeţi chipul lui bau-bau şi constataţi, cu stupoare, că el nu există.

În acele cazuri în care temerile sunt justificate de argumente practice, solide, se mai impune o etapă – cea a organizării pentru a găsi soluţii.
Nu uitaţi, întotdeauna există soluţii, pentru orice…

Ce măsuri se impun în ţara ta pentru a scăpa de datorii? Cu ce vă afectează exact judecata iubitului, a prietenului sau a şefului? Cât adevăr există în afirmaţiile lor şi cum poţi folosi acest adevăr pentru binele dumneavoastră, pentru a deveni mai buni?

Există, totuşi, o categorie de temeri care nu au rezolvări, cum ar fi boala ereditară a mamei dumneavoastră.

Cu toate acestea, nu trebuie să trăiţi cu o teamă permanentă faţă de boală, ci să vă informaţi pentru a putea anticipa care sunt riscurile la care veţi fi, cel mai probabil, supuşi şi, bineînţeles, să găsiţi metodele prin care puteţi testa beneficii şi alte beneficii.

În relaţia cu partenerul transformaţi teama de a-l pierde în recunoaşterea posibilităţii unui viitor nesigur – niciunul dintre partenerii dintr-o relaţie nu poate oferi garanţii absolute.

În schimb, aţi putea să trăiţi din plin prezentul, să vă construiţi amintiri de neuitat şi, astfel, să deveniţi mai buni, mai frumoşi.

Incertitudini vom avea cât timp respirăm, dar depinde numai de noi dacă vrem să trăim dependenţi de aceste temeri îngrozitoare sau dacă vrem să le înfruntăm.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult