Reteaua Facebook poate genera dependenta de socializare

Reteaua Facebook poate genera dependenta patologica de socializare, potrivit unui cunoscut psiholog britanic, care considera ca platforma alimenteaza neincrederea in sine a utilizatorilor.
  • Publicat:
Reteaua Facebook poate genera dependenta de socializare
no title

Reteaua Facebook poate genera dependenta patologica de socializare, potrivit unui cunoscut psiholog britanic, care considera ca platforma alimenteaza neincrederea in sine a utilizatorilor.

Potrivit lui David Smallwood, psiholog specializat in cazuri de dependenta, Facebook alimenteaza neincrederea in sine a utilizatorilor, mai cu seama la femei, care sunt mai vulnerabile deoarece stima lor de sine provine din relatiile cu ceilalti, iar Facebook le determina sa acumuleze sute de prietenii pe web, informeaza cotidianul britanic Daily Mail.

El sustine ca platformele de socializare au transformat modalitatile de comunicare intre indivizi din anumite sectoare sociale. Facebook are aproximativ 60 de milioane de utilizatori si circa alte doua milioane se aboneaza la aceasta retea de socializare in fiecare saptamana.

Potrivit cercetarilor de piata, retelele sociale au devenit un substitut pentru familie, mai ales in tari precum Marea Britanie, unde legaturile de familie sunt din ce in ce mai alterate. In opinia lui Smallwood, unul dintre cei mai apreciati terapeuti de la clinica de tratare a dependentelor Priory din Londra, cel putin 10% din populatia britanica este vulnerabila fata de dependenta patologica de socializare.

„Problema cu Facebook este ca totul se rezuma la obtinerea de noi relatii, un proces care creeaza dependenta. Obtinerea de noii prietenii devine competitiva – te judeci dupa numarul de prieteni pe care ii ai online. Faci totul pentru a acumula cat mai multi astfel de prieteni si atunci incepi sa devii ceva ce nu esti.

Pentru a parea o persoana de succes iti cumperi haine noi si accesorii, facand datorii. Am pacientii care au cont pe Facebook si pe care ii sfatuiesc sa renunte la el”, a declarat Smallwood. Acesta crede, de asemenea, ca site-ul este nepotrivit pentru persoanele care isi trateaza dependenta de alcool, droguri sau cumparaturi.

„Daca esti dependent de ceva, trebuie sa iei masuri pentru a te trata si pentru a te simti mai bine. Personele care urmeza un astfel de tratament simt nevoia de a fi ajutati, iar aceste site-uri pot functiona in acest sens curator.

Dar problema este ca sunt doar trei sau patru persoane care se pot situa in topul popularitatii, iar ceilalti sunt doar alti participanti in cadrul retelei, ceea ce le sporeste sentimentul de inadaptare”, a mai spus el.
Optiunea de solicitare a prieteniei altor utilizatori ii poate face pe unii internauti sa se simta respinsi in cazul in care cererea lor este refuzata, a mai precizat psihologul britanic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dramuieste-ti bugetul cu inteligenta
Dramuieste-ti bugetul cu inteligenta