Rutina și importanța ei pentru echilibrul emoțional

Iată câteva motive pentru care rutina e atât de importantă pentru starea ta de bine.
  • Publicat:
Rutina și importanța ei pentru echilibrul emoțional

Rutina este de o importanță colosală pentru starea ta de bine. De îndată ce deschizi ochii dimineața, trebuie să începi să iei decizii. Mai amâni puțin alarma sau alegi să te ridici imediat din pat? Servești cafeaua înainte de duș sau după? Cu ce te îmbraci? Astfel de decizii pot provoca stres în fiecare dimineață, iar specialiștii afirmă că reducând deciziile pe care trebuie să le iei la începutul zilei, te poate ajuta să te trezești cu o stare mult mai bună. Iată, deci, câteva dintre beneficiile pe care le poate avea formarea unei rutine asupra sănătății tale:

Reducerea stresului este doar unul dintre beneficiile psihologice pe care le are rutina. Organizarea timpului poate fi benefică în multe alte moduri, iar rezultatul va fi o persoană mai fericită și mai sănătoasă. Rutinele zilnice sunt cu adevărat importante, dar este posibil să ai nevoie chiar și de o rutină săptămânală pentru lucrurile pe care le faci mai rar, cum ar fi cumpărăturile de mâncare sau exercițiile fizice. Iată ce beneficii ne poate aduce formarea unei rutine, pe termen lung:

Rutina reduce sentimentul de nesiguranță și incertitudine

Necunoscutul trezește sentimente de pierdere a controlului. Este descurajant să te confrunți cu incertitudinea în fiecare zi. Deci, încercăm să aducem controlul asupra haosului vieții prin rutină. Ritualurile (rutinele) oferă un sentiment de predictibilitate, certitudine și stabilitate, afirmă specialiștii. Oamenii au nevoie de un sentiment de control sau de certitudine cu privire la viața lor de zi cu zi. Cu cât ne simțim mai nesiguri, cu atât avem mai multe șanse să vedem tipare acolo unde nu există, de fapt, au descoperit studiile. Afirmarea sentimentului nostru de control ajută la estomparea tendinței de a vedea tipare acolo unde acestea nu există.

Vei fi mai fericit

Dacă ai un program format sănătos, poți face timp pentru distracție. Da, și adulții au nevoie de timp de distracție sau relaxare. Indiferent dacă alegi să citești, să joci un joc video sau un boarding game, pauza este bună pentru sănătatea ta mintală. Fără un plan/ o rutină, s-ar putea să ajungi la sfârșitul zilei obosit. frustrat și cu 0 timp dedicat propriei persoane pentru a face o activitate 100% pe gustul tău, care să te destindă.

Dacă ritualurile merg prea departe…

Atunci când ritualurile (obsesive) interferează cu relațiile și viața de zi cu zi și gândurile intruzive te torturează, cel mai bine este să cauți ajutor. Sau să-ți creezi tu singur ritualluri și rutine. De exemplu, dacă simți că te invadează anxietatea pentru că în cameră este dezordine și nu poți lucra, o rutină scurtă de a menține mereu ordinea și curățenia te-ar putea ajuta să te simți mult mai bine și să eviți declanșarea unui ritual obsesiv de anxietate, care ți-ar putea strica cu totul ziua și bunăstarea.

Rutina te ajută să dormi mai bine

Menținerea unui program de somn consecvent este primul pas spre a fi mai bine odihnit. Un somn bun îți poate oferi un impuls psihologic extrem de puternic. Dacă ai probleme cu adormitul, o rutină de culcare te-ar putea ajuta semnificativ.

Beneficiile rutinei pentru familii

Dacă practici un bun management al timpului, vei da un exemplu bun copiilor tăi și le vei putea împărtăși abilitățile tale. În plus, a avea o rutină de familie poate ajuta copiii să se simtă în siguranță și să simtă că li se acordă atenția de care au nevoie.

Cercetătorii au găsit legături între rutinele familiei și abilitățile sociale ale copiilor, precum și succesul academic. De asemenea, rutinele sunt valoroase pentru familii în perioadele de criză. Dacă un părinte este bolnav, de exemplu, copiii cu rutine sunt mai capabili să facă față. Rutinele de familie pot reduce șansele ca un copil să prezinte simptome de hiperactivitate, impulsivitate și alte tulburări de comportament. Potrivit unui studiu, nivelurile scăzute de rutină familială sunt legate de tulburarea de opoziție sfidătoare, în care copiii sunt ostili și plini de resentimente. Cercetătorii spun că un comportament cu probleme este mai frecvent în rândul copiilor care nu au rutine consistente de dimineață, ore de masă, oră de culcare și oră de teme.

Așadar, vă invit să vă faceți și voi o retina zilnică și una săptămânalâ!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News