Șeful nu trebuie să țipe la tine… Iată cum arată un lider – explicația psihologului

Șeful ideal este la fel ca un părinte bun: are tact, acționează calm dar ferm.
  • Publicat:
Șeful nu trebuie să țipe la tine... Iată cum arată un lider – explicația psihologului
Șeful ideal - de ce nu țipă la angajați? foto: Shutterstock

Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut vorbește despre cum arată un mediu sănătos la locul de muncă. Atenție, șefilor nu trebuie să li se permită să abuzeze de funcția lor țipând la angajați. Și nici să oblige angajații să stea peste program neplătiți.

Psihologia relațiilor la locul de muncă – un capitol important pentru succes, profitabilitate, dezvoltare personală, câștiguri financiare dar și sănătatea psihică și fizică. A tuturor celor angajați și implicați.

Stresul la care sunt supuși managerii, șefii de departamente, directorii nu este unul mic

Presiunea pentru atingerea obiectivelor este una mare. Evident, de randamentul muncii echipei nu depinde doar succesul și remunerația șefului ci și salariile angajaților. Iar de aici derivă și chiriile, ratele, facturile, cheltuielile cu copiii ale fiecărui membru al echipei. Iar când rezultatele scontate întârzie să apară, responsabilul de proiect sau șef trebuie să găsească soluții optime, să fie un bun negociator pentru a atinge targetul.

Cum se simte un job sănătos?

CSÎD: Ce înseamnă din punctul de vedere al unui psiholog atmosfera sănătoasă la job?

Camelia Anca Baciu: Un mediu sănătos la locul de muncă: membrii echipei și managerul ei să relaționeze onest, civilizat, flexibil, în toleranță și-n acceptarea personalității fiecăruia. Spațiile în care se desfășoară activitățile să fie sigure, curate, aerisite, prietenoase. Timpul de lucru să fie fragmentat de pauze.

În situațiile de criză, ce face un șef bun?

CSÎD: Cum să menții, ca manager, mediul sănătos când echipa nu-și atinge obiectivele?

Camelia Anca Baciu: Inevitabil, sunt etape în care o echipă nu-și atinge obiectivele. Tu, manager, convoci meeting cu echipa. Analizezi nereușita, daunele, pierderile, ratările. Inteligența ta emoțională și omenia sunt pilonii pe care croiești analiza pierderii. Ca să reduci și să minimizezi șansele repetării. Ca să nu–ți dezintegrezi echipa și energia constructivă a indivizilor ei. Ca să nu te urască pe tine. Să nu-și piardă încrederea în tine. În tine ca om, în tine ca “șef de haită”.

CSÎD: Mulți se tem de inteligența artificială sau chiar se bazează pe ea în viitor… Ce valoare va mai avea oare resursa umană?

Camelia Anca Baciu: Indiferent cât sunt de prezente digitalizarea și robotizarea, resursa umană este “și baza și vârful” și este inestimabilă.

Camelia Anca Baciu, psiholog: „Ai divorțat? Nu face această greșeală față de copilul tău!
Consultant de specialitate: Camelia Anca Baciu, psiholog, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult