Trăim vremuri destul de grele și de ciudate, cu evenimente care ne dau zilnic viața peste cap ca urmare a pandemiei. Dacă simți că ești epuizată psihic, află că nu ești singura în situația asta. Important e să recunoști semnele și să-ți iei o pauză ca să-ți reîncarci bateriile.
Vezi mai jos câteva semne care îți pot indica faptul că ești epuizată psihic.
Ești nervoasă și nu ai răbdare cu ceilalți
Dacă ești epuizată psihic, foarte probabil vei avea o stare de nervozitate permanentă, vei fi arțăgoasă și răbdarea ta va fi la limită. Emoțiile sunt mult mai greu de controlat când suntem secați de energie fizică și psihică.
Faci greșeli la muncă
Productivitatea ta la job poate avea de suferit din cauza epuizării psihice. Nu te poți concentra, îți lipsește motivația, ești ușor distrasă de nimicuri și nu poți respecta deadline-urile. Chiar și responsabilitățile minore ți se pot părea o corvoadă și ducerea lor la bun sfârșit îți poate lua mai mult timp decât de obicei.
Ești cu capul în nori
Din cauza epuizării psihice, mintea ta umblă brambura și nu te poți concentra pe ce ai de făcut, fie că e vorba de muncă sau de treburi casnice. Atenție însă – lipsa de atenție poate fi extrem de periculoasă, mai ales dacă ești la volan. Epuizarea este una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere.
Dormi puțin și prost
Deși ai putea crede că epuizarea te face să dormi „buștean”, adevărul este că face exact pe dos. Epuizarea psihică înseamnă multe griji, stres, iar asta îți crește riscul de a te confrunta cu insomnie sau cu un somn neodihnitor.
Dacă te trezești mai obosită decât erai înainte de culcare, cel mai probabil creierul e suprasolicitat și nu poate lua pauză pentru a-și încărca bateriile. Nu aștepta să treacă de la sine, cere ajutor de specialitate!
Durerile te acaparează
Atunci când ești epuizată psihic, orice durere, cât ar fi ea de neînsemnată, o poți percepe exacerbat. Durerea de cap, de oase, de mușchi, de spate, de stomac, toate acestea sunt resimțite mai puternic atunci când starea ta emoțională nu este tocmai bună. Iar toleranța la efort este și ea redusă, așa că exercițiile ți se pot părea mult mai dificile când nu ai o stare psihică grozavă.
Te lovește depresia
Lipsa de energie, de motivație, starea prelungită de tristețe, stările de anxietate, atacurile de panică repetate, stima de sine scăzută, lipsa de interes, evitarea socializării sunt semnale că ești epuizată psihic și te paște depresia, afecțiunea secolului. Nu lăsa depresia să te doboare, cere ajutor!
Mănânci haotic
Mâncarea este cel mai la îndemână antidepresiv, motiv pentru care, atunci când te simți obosită, epuizată fizic și psihic, tot ceea ce îți dorești este să te refugiezi într-o pungă cu chipsuri, o ciocolată întreagă, o găleată de crispy strips sau o sticlă de vin roșu. Și mănânci când dulce, când sărat, când gras, mai mult decât are nevoie corpul tău, doar pentru a „compensa” confortul emoțional de care duci lipsă. Din nou, psihoterapia este soluția care te poate ajuta!
O rețetă universală pentru redobândirea optimismului nu există. Fiecare își poate găsi „supapa” prin care să scape de negativism și să își păstreze capul pe umeri în această perioadă dificilă pe care o traversăm.
În schimb, există câteva trucuri banale pe care poate nu toți le luăm în considerare sau pe care le ignorăm, crezându-le inutile. Dar care pot face diferența!
Iată care sunt sfaturile medicului psihiatru Vlad Stroescu: