9 semne evidente că treci prin criza vârstei mijlocii

Te îngraşi repede după 40 de ani? Poate fi un semn că treci prin criza vârstei mijlocii. Vezi ce alte simptome poţi avea.
  • Publicat:
9 semne evidente că treci prin criza vârstei mijlocii
Foto: Shutterstock

Ziua în care schimbi prefixul vârstei cu 4 aduce la pachet nu doar un voucher cadou pentru cumpărături din partea colegilor de muncă pe care i-ai cinstit cu pizza sau o cină pregătită cu dragoste de soţ ori de soţie, ci şi o sumedenie de angoase referitoare la viaţa ta „după 40 de ani”. Această provocare survenită la mijlocul vieţii este numită de specialişti în psihologie „criza vârstei mijlocii”.

Termenul este folosit încă din anii 60 şi se referă la o criză de identitate sau de încredere în sine a persoanei cu vârsta între 40 şi 50 de ani, fie că vorbim de femei ori de bărbaţi.

Descoperă 9 semne ce pot indica faptul că te confrunţi cu o criză a vârstei mijlocii!

Slăbeşti sau, din contră, te îngraşi foarte repede

Criza vârstei mijlocii se poate manifesta similar depresiei, potrivit medicului psiholog Jennifer Wickham de la Clinica Mayo. O persoană deprimată se poate refugia în mâncare, în care îşi găseşte alinarea, sau poate refuza să mănânce, ceea ce poate duce fie la obezitate, fie la o greutate sub limitele normale.

Nu te mai bucuri de lucrurile mărunte

Pierderea interesului şi a entuziasmului pentru activităţile care cândva îţi făceau plăcere poate semnala faptul că te confrunţi cu criza vârstei mijlocii, atenţionează specialiştii.

Dacă vezi întotdeauna doar jumătatea goală a paharului şi aspectele pozitive ale vieţii trec pe lângă tine fără să le dai importanţă, ar fi cazul să discuţi cu persoanele apropiate despre temerile tale sau să ceri ajutor de specialitate, recomandă Yocheved Golani, autorul mai multor cărţi motivaţionale.

Eşti invidios pe alţii şi te compari mereu cu ei

Succesul altora în carieră şi relaţiile de cuplu aparent perfecte pot duce la naşterea unui sentiment de invidie, care te macină pe interior. Dacă te compari mereu cu alţii şi tragi concluzia că tu nu ai reuşit să obţii până la această vârstă ceea ce prietenii sau colegii de muncă etalează acum ostentativ – fie că vorbim de o funcție de conducere, o maşină scumpă, o vacanţă exotică etc. –, e foarte posibil „să fii atins” de criza vârstei mijlocii.

Ţine cont însă că succesele şi bunurile materiale ale altora nu se bazează întotdeauna doar pe aptitudinile lor extraordinare în afaceri sau pe aspectul fizic ireproşabil, ci şi pe noroc, oportunităţi, conjuncturi sau, de ce nu, pe pile şi relaţii ori pe sprijinul financiar al familiei.

Te confrunţi cu dureri fizice inexplicabile

Probabil îţi este cunoscut termenul de somatizare. Acesta se referă la o disfuncţie între minte şi corp care se poate manifesta prin dureri inexplicabile survenite pe fondul echilibrului emoţional fragil.

Durerile de cap, de spate sau tulburările gastrointestinale sunt adesea asociate crizei vârstei mijlocii, când starea noastră psihică este fragilizată de diverse experienţe de viaţă mai puţin pozitive, cum ar fi decesul unui părinte, pierderea locului de muncă ori divorţul, sau de modificarea aspectului nostru fizic, care nu mai este atât de „proaspăt” ca în tinereţe.

Astfel de manifestări pot fi eliminate printr-o combinaţie de medicamente specifice şi, mai ales, prin consiliere psihologică.

Îţi pui întrebări existenţiale despre evoluţia ta

Un alt semn că te confrunţi cu criza vârstei mijlocii este faptul că adesea cazi pe gânduri şi te întrebi ce ai făcut bine cu viaţa ta până acum sau, mai degrabă, ce ai făcut rău. Poate te gândeşti că ar fi fost mai bine să nu urmezi sfatul părinţilor tăi de a urma o facultate de medicină, poate că omul cu care te-ai căsătorit nu este tocmai cel pe care ţi-l doreai, poate că te-ai supus unor reguli doar pentru a te încadra în „normalitatea” impusă de societate… Cu alte cuvinte, simţi nevoia să-ţi faci o evaluare de tipul „ce am vrut să fiu şi ce am reuşit să devin”.

Dar asta nu e neapărat un lucru rău. Introspecţia poate da naştere unor soluţii la anumite probleme sau îţi poate deschide ochii pentru a vedea lucrurile bune pe care le-ai realizat în viaţă. E foarte posibil însă şi să iei decizii radicale, mânat de impulsul de moment, cum ar fi despărţirea de partenerul de viaţă sau renunţarea la un job care nu te mai satisface.

Simţi că îţi pierzi minţile

Multe femei trecute de vârsta de 40 de ani se plâng că nu îşi pot aminti unde au pus anumite lucruri, că se simt foarte nervoase fără motiv sau că nimeni nu le înţelege. Aceste lucruri pot fi puse pe seama modificărilor hormonale, în special a scăderii nivelului de estrogen, care survin odată cu înaintarea în vârstă, atrage atenţia dr. Leah Millheiser, specialist în obstetrică-ginecologie.

Această perioadă de dinainte de menopauză poartă numele de perimenopauză şi este caracterizată de stări emoţionale oscilante, de la bucurie la furie şi invers, aparent nejustificate. Însă astfel de simptome nu denotă, în cele mai multe cazuri, o tulburare psihică, aşa cum greşit consideră multe femei. Tot pe seama modificărilor hormonale poate fi pusă şi insomnia.

Nu mai ai grijă de aspectul tău fizic sau, din contră, eşti obsedat să arăţi perfect

Cu siguranţă trecerea anilor îşi lasă amprenta asupra chipului şi corpului tău, indiferent cât de sănătos ai mânca sau cât de multă mişcare ai face. Dar una este să arăţi şi să te simţi bine în pielea ta, iar alta este să te holbezi ore în şir în oglindă căutându-ţi cel mai mic defect, să tragi compulsiv „de fiare” la sală sau să vânezi săptămânal cea mai eficientă cremă antirid.

Mulţi încearcă să revină la „perfecţiunea” din tinereţe exagerând cu sportul sau renunţând la micile plăceri culinare, alţii, din contră, nu mai au deloc grijă de aspectul lor fizic, nu mai fac mişcare şi sunt neglijenţi în ceea ce priveşte vestimentaţia.

Trebuie ştiut că astfel de atitudini extreme sunt specifice crizei vârstei mijlocii. Starea de bine şi frumuseţea exterioară emană nu neapărat din perfecţiunea chipului sau a corpului, ci din împăcarea cu sine, din acceptarea faptului că procesul de îmbătrânire este un lucru firesc.

Te consideri deja o persoană bătrână

Te pune pe gânduri faptul că te simţi mai bătrân decât în realitate? Sau că eşti deja „trecut” în ochii altora? E foarte posibil să te confrunţi cu o criză a vârstei mijlocii. O astfel de atitudine negativistă la adresa propriei persoane poate creşte riscul de depresie sau anxietate, aşa că încearcă să scapi de aceste gânduri şi să te concentrezi pe momentul prezent: ai un soţ grijuliu, un copil nemaipomenit, jobul la care visai şi un viitor luminos la orizont, plin de bucurii.

Bucură-te de aceste momente şi lasă deoparte gândul că ai ajuns deja la jumătatea vieţii. Te mai aşteaptă numeroase clipe memorabile alături de cei dragi, pe care e păcat să le pui în umbră doar pentru că anii din buletin se înmulţesc.

Te gândeşti cu nostalgie la anii tinereţii

Dacă ai senzaţia că tot ce era mai bun în viaţă s-a petrecut în prima jumătate a vieţii tale şi că la orizont nu se întrevăd decât boli, singurătate şi lacrimi, te înşeli amarnic.

Această temere specifică crizei vârstei mijlocii poate fi uşor depăşită. E suficient să deschizi larg ochii şi să priveşti în jurul tău: copiii sunt, poate, la casele lor, acum ai o situaţie financiară stabilă, care îţi permite să călătoreşti mai des, să explorezi noi culturi, să îţi redecorezi casa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult