Nu cred că există cineva care să nu se fi confruntat măcar o dată cu sentimentul incomod şi obositor specific zilelor de luni. Luni dimineaţă, mai mult decât în alte dimineţi, totul este mai dificil de realizat – de la spălatul pe faţă până la productivitatea de la birou.
Deloc întâmplător, susţin specialiştii de la Universitatea Rush din Chicago: lunea suferim de fenomenul numit “desincronizare socială”. Aceştia susţin că somnul din timpul weekendului are la începutul săptămânii (până miercuri chiar) efect de bumerang. Ne va face să ne simţim mult mai obosiţi.
Mai mult, efectele imediate ale acestui tip de oboseală includ: incapacitatea de a memora, timpi mai mari de reacţie, acea apatie familiară ce caracterizează ziua de luni.
De fapt, studiul demonstrează că orice schimbare structurală privind somnul din weekend, chiar şi cu o diferenţă de numai două – trei ore faţă de cel din cursul săptămânii, poate înrăutăţi starea generală de sănătate la începutul săptămânii, dar şi pe termen lung.
Ceea ce este destul de alarmant: peste timp, aceste modificări ale modelelor de somn au efecte negative din ce în ce mai mari: riscul de a te îngrăşa, riscul de a deveni dependent de ţigări, de cafea sau de băuturi cofeinizate – fenomen denumit de către cercetătorul german Till Roenneberg “desincronizare socială”.