Sexualitatea şi comunicarea ei, cel mai tabu subiect pe care să-l descoperi

O nouă carte ne învaţă cum putem descoperi sexualitatea şi comunicarea pentru a avea o relaţie echilibrată.
  • Publicat:
Sexualitatea şi comunicarea ei, cel mai tabu subiect pe care să-l descoperi
Sexualitatea şi comunicarea ei, cel mai tabu subiect pe care să-l descoperi

Dorinţa şi exerciţiul de a comunica sunt cele care stau în centrul oricărui tip de relaţie echilibrată. Mai ales atunci când este vorba despre aspecte mai puţin plăcute sau mai dificil de abordat, cum este cel al sexului. Fie că această comunicare urmează să aibă loc între doi parteneri, între părinţi şi copii, între prieteni sau între clienţi şi diferiţi specialişti din domeniul sănătăţii publice, medici sau psihoterapeuţi, nu e chiar cel mai confortabil subiect de expus.

Călătoria către o mai bună comunicare despre sex este una pe care noi o vedem desfăşurându-se pe o punte. Aceasta începe cu dorinţa de a cunoaşte profunzimea propriei sexualităţi”, spun psihoterapeutele Libby Bennett şi Ginger Holczer, autoarele cărţii Dezvăluirea sinelui tău sexual.

Tratând acest subiect firesc şi natural, cu delicateţe şi compasiune, cele două terapeute prezintă, pe lângă cazuri şi situaţii întâlnite în practica terapeutică, şi modurile prin care această comunicare se poate îmbunătăţi. În primul rând cu noi înşine, şi apoi cu ceilalţi.

Pe acest drum, cititorii vor fi uşor ghidaţi de firul narativ al lecturii şi mai ales de structura clară a cărţii, împărţită în trei: primul capitol – „Vorbeşti cu tine însuţi?” propunere explorarea trecutului şi a unicităţii fiecare persoane. „Vorbeşti cu mine?”, cel de-al doilea capitol, oferă strategii pentru a comunica celorlalţi nevoile sexuale, dar şi pentru a negocia prin „apele tulburi ale unei relaţii”, iar „Ascultă cineva?” oferă informaţii utile pentru a comunica cu un terapeut sau cu un medic.

Fiecare perspectivă adusă în discuţie în carte, fiecare comportament şi temă descrisă sunt însoţite de secţiunile „Vindecarea sexuală”, ce cuprind întrebări şi răspunsuri cu privire la diferite preocupări pe această temă, cu scopul de a scoate sexualitatea dintr-o zonă tabu şi a aduce mai mult confort şi intimitate între parteneri.

Pornind de la experienţa profesională din practica privată, Bennett şi Holczer spun că îşi propun prin „Dezvăluirea sinelui tău sexual” să „încurajăm comunicarea deschisă cu privire la nevoile, temerile şi dorinţele sexuale. Te asigurăm că ne vom mişca încet şi vom oferi multe exemple pe parcursul acestei cărţi. Atunci când există probleme de comunicare sexuală, putem afirma cu siguranţă că suferă şi alte zone ale comunicării. Comunicarea promovează conectarea, iar atunci când tu nu eşti conectat poate să pară că partenerul tău vorbeşte o limbă străină”, concluzionează ele.

Nu lipsesc din această lectură foarte utilă explicaţiile psihologice şi nici cele fiziologice, incluse în partea finală a cărţii, în „Tulburări sexuale masculine şi feminine”, dar şi serii de „sexerciţii” concrete, cu scopul de a-i ajuta pe cititori să exprime mai bine nevoie şi preocupărie sexuale, să examineze ideile eronate despre sex, să înţeleagă mai bine istoria personală sexuală şi să înveţe tehnici utile pentru îmbunătăţirea vieţii sexuale.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News