Sfatul psihologului: Cum să faci față conductei de toxicitate din media și rețelele de socializare

Nici nu ne-am trezit din teroarea știrilor despre coronavirus, căci suntem invadați de imaginile războiului din Ucraina. Imaginile ne afectează emoțional puternic. Despre cum să discernem informațiile și despre cum să cernem emoțiile, explică Valeria Vîrlan.
  • Publicat:
Sfatul psihologului: Cum să faci față conductei de toxicitate din media și rețelele de socializare
foto: Shutterstock

”Dragilor, aproape toate sesiunile de psihoterapie în care am lucrat ieri și azi au fost intervenții despre stresul și dezorganizarea interioară generate de ultimele evenimente: insomnie, atacuri de panică, somatizări diverse…” mărturisește Valeria Vîrlan, psihoterapeut și psiholog. Iată cum să facem față emoțional imaginilor sfâșietoare din Ucraina ce apar în continuu când deschidem internetul.

”Purtăm trauma războiului în corpul nostru, căci bunicii noștri au supraviețuit cel puțin unuia.

Simt să vin către voi cu o rugăminte la prezență în voi înșivă, la conștientă și luciditate. Să nu mergem pe pilot automat, tocmai acum când suntem invitați să conștientizăm și să vindecăm.

Iată pe scurt cum ai putea acționa diferit (și nu reacționa!) în perioada asta:

Alege-ți cu grijă gândurile și emoțiile și decupleaza-te de la conducta de toxicitate care se revarsă abundent prin media și rețelele de socializare.

Mintea noastră are o apetență pentru pericol, scanează in permanență după probleme și se fixează pe ele. Pentru că așa a fost antrenată, ontogenetic. Astfel am supraviețuit pericolelor din zorii omenirii. Gândurile negative încolțesc cu ușurință și se extind precum buruienile. Fii atent și reglează-te din timp când observi asta. Cum? Acționează în aici și acum. Revino în corp (fă sport, dansează, respiră conștient etc.). Cere ajutor.

Nu tot ceea ce vezi trebuie să și crezi imediat. Calmează-te, cercetează!

Nu crede chiar tot ce crezi acum, căci asta te bulversează. Ia-ți puterea înapoi, dă-ți un reset, fă un pas în spate, respiră, centreaza-te un moment în tine și întreabă-te:

  1. Pot fi eu sigur 100% că tot ceea ce mi se arată cu degetul pe rețelele de socializare și în media este 100% adevărat?
  2. Cui folosește concret inflamarea emoțională, revărsarea asta de panică, groază, judecăți care mai de care, ură?
  3. Cui folosește ca eu să continui să mă intoxic cu astfel de informații și stări?
  4. Dacă sunt „invitat” atât de insistent să ader emoțional la ceea ce se întâmplă, oare pot fi 100% convins că este în folosul meu sau al semenilor ?
  5. Ce stă în puterea mea să fac acum?

Căci a mă concentra pe aspectele asupra cărora nu am un control real este ca și cum m-aș învârti până la epuizare într-o roată pt hamsteri. Însă a avea un răspuns emoțional și comportamental adaptativ la evenimentele pe care nu le pot controla, asta înseamnă înțelepciune și putere reală.

Valeria Virlan, foto arhivă
Valeria Vîrlan, psiholog și psihoterapeut integrativ acreditat european, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult