Mi se întâmplă destul de des când dau scroll pe Instagram sau navighez pe Internet să-mi apară reclame cu diferite articole vestimentare și discount-uri care-mi fac cu ochiul. Uneori cedez și le cumpăr fără să stau pe gânduri, alteori mă opresc la jumătatea procesului și realizez că nu am nevoie de acel produs și doar cumpăr la impuls. Shopping-ul făcut la impuls nu este deloc sănătos și, recunosc, devine o adicție greu de stăpânit.
Din fericire stau bine la capitolul auto-control, dar există situații în care pentru alte persoane devine o reală problemă. Cum ne dăm seama de asta? Toate veniturile se duc pe cumpărături fără sens, ajung să se împrumute sau chiar ajung să fure bani de la cei apropiați.
Odată ce depistezi aceste comportamente, ia în calcul și alți indicatori:
Prezența unei adicții pentru cumpărături se regăsește între indivizii care se confruntă cu patru sau mai mulți indicatori mai sus menționați. În plus de asta, există patru etape pe care trebuie să le recunoaștem înainte, în timpul și după cumpărături.
Chiar dacă aceste comportamente sunt impulsive, nu compulsive, cu siguranță îți dorești să le stăpânești. Poate că dulapul tău este încărcat cu lucruri de care nu ai nevoie sau pe care nici nu le folosești sau poate te-ai decis să-i dai o pauză cardului tău de credit.