Mirosul este cel mai vechi, dar și cel mai spiritual dintre toate simțurile. Ne conectează puternic cu amintirile noastre, date fiind structurile cerebrale implicate. Psihologul și psihoterapeutul integrativ acreditat european Valeria Vîrlan propune celor cu care lucrează în terapie un exercițiu ce pune focus pe exersarea simțului mirosului. Garantat, starea de bine se va instala.
”Bulbul olfactiv este parte din sistemul limbic – centrul emoţional al creierului. Ca parte componentă a sistemului limbic, bulbul olfactiv poate accesa cu uşurinţă amigdala, care joacă un rol important în amintirea emoţională” explică Valeria Vîrlan. Tocmai această legătură strânsă dintre simţul olfactiv şi amigdală este unul din principalele motive pentru care mirosul dă naştere nostalgiei, de exemplu.
”Natura a fost foarte inteligentă atunci când a lăsat oamenii si animalele să-și depisteze partenerul compatibil sexual după miros. Ignorarea acestui aspect, într-o lume care își anihilează mirosurile proprii printr-un exces de parfumuri și odorizante sintetice și artificiale, poate să ducă la multe situații de nepotrivire în cuplu…” a subliniat psihologul Valeria Vîrlan.
”Este important să explorăm cât mai mult mirosurile naturale din natură (plante, flori, mirodenii..) și din când în când să ne dam voie să simțim mirosul natural al pielii și al feromonilor. Ai noștri, cât și ai partenerului. Și astfel sa ne recăpătăm treptat înțelepciunea olfactivă înnăscută” a mai adăugat psihologul și psihoterapeutul.
Preotesele de altădată știau ce fel de mirosuri adună sau împrăștie energiile, le foloseau spre vindecare, purificarea spațiilor, dar și în ceremonii și ritualuri. ”Anumite mirosuri pot agita sau calma mintea si spiritul, iar femeile au fost dintotdeauna maestre în folosirea lor. De exemplu, aromaterapia. Mirodenii, plante aromatice, folosește-le cu încredere pentru a-ți aminti cât de puternic este simțul tău olfactiv” a mai spus psihologul.
Valeria Vîrlan propune ca exercițiu pentru zilele următoare, să te concentrezi pe rând pe câte un simț și să îl explorezi cât poți de mult: de exemplu în ziua dedicată mirosului, să adulmeci cât mai multe arome. În ziua dedicată simțului tactil, să atingi cât mai multe texturi, s.a.m.d. ”Consideră acest exercițiu ca un reset pt simțurile tale, un duș de înviorare. Și nu uita că simțurile tale trezite te conectează cu senzualitatea ta, care reprezintă, între altele, poarta de acces către o sexualitate împlinitoare” a încheiat psihologul.