Social media și narcisismul

Narcisismul și-a găsit în social media un teren oportun pentru a se desfășura.
  • Publicat:
Social media și narcisismul

Rețelele de socializare oferă terenul perfect pentru dezvoltarea comportamentului narcisist. Conexiunile exacerbate și superficiale încurajează tendințele noastre narcisiste de extraversie și nevoia acută de a ne face remarcați. Vrem să ne conectăm cu ceilalți și vrem să ne simțim bine în timp ce o facem, iar rețelele sociale pot face ca acest lucru să se întâmple.

În plus, rețelele sociale ne permit să ne „curățăm imaginea publică”, care este perfectă pentru ca narcisistul să pară atractiv, de succes și popular. Pe scurt, platformele de socializare le permit narcisiștilor să facă ceea ce fac cel mai bine în viața reală – să cunoască oameni noi, să își extindă cercul de urmăritori și să se promoveze la nesfârșit.

Pe baza cercetărilor din ultimul deceniu, iată câteva lucruri pe care le știm despre rețelele sociale și trăsăturile narcisiste:

Narcisiștii își fac mai multe selfie-uri

Rețelele sociale sunt o cale ușoară de o creștere a ego-ului, iar indivizii narcisici sunt mereu în căutarea acestui lucru. Întrucât studiile au demonstrat că oamenii tind să aprecieze selfie-urile foarte mult, narcisiștii găsesc o oportuniate în acest lucru de a-și face selfie-uri în mod exacerbat. Desigur, aproape toată lumea face selfie-uri, așa că acestea nu indică neapărat trăsături narcisiste, dar pentru narcisiști în special, selfie-urile sunt în strânsă legătură cu sinele și la ego-ul lor.

Narcisiștii postează multe poze cu corpul lor

În general, narcisiștii sunt mai predispuși să se descrie pe ei înșiși ca fiind atrăgători și sunt mai predispuși să dea dovadă de atractivitate. Narcisiștii tind să posteze fotografii cu corpul lor, pentru a scoate în evidență abdomenul bine lucrat, alte părți ale corpului sau, în general, fotografii provocătoare. De asemenea, sunt mai motivați să posteze aceste tipuri de fotografii pentru a obține un impuls de egocentrism.

Narcisiștii au mulți urmăritori pe rețelele de socializare

Narcisiștii își doresc un public numeros și muncesc din greu pentru asta. Ei caută alte persoane care își sporesc statutul, solicită conexiuni și folosesc mai des platformele de socializare pentru a atrage atenția și statutul. Le este mai ușor să prospere în acest mediu deoarece este construit în jurul modului lor de a fi – precum leii care prosperă în savană și urșii polari care se simt bine în habitatele arctice.

Narcisismul este legat de bullying

Nu numai că narcisiștii folosesc rețelele sociale pentru a se simți bine, însă o fac și pentru a-i face pe ceilalți să se simtă prost. Narcisismul și alte trăsături „întunecate”, cum ar fi sadismul și psihopatia, au fost legate de bullyingul online. Persoanele cu aceste trăsături întunecate postează cu scopul de a primi o reacție din partea celorlalți și de a se bucura de stârnirea furiei în ceilalți utilizatori, inclusiv a persoanelor pe care nu le cunosc.

Bărbații cu trăsături narcisiste, în special, sunt mai predispuși să-i hărțuiască pe ceilalți, online. De asemenea, ei ripostează puternic împotriva comentariilor negative din dreptul propriilor postări.

Narcisiștii tânjesc după faimă

Oamenii folosesc rețelele sociale în diferite moduri – pentru a-și promova munca, pentru a păstra legătură cu prietenii și familia și pentru a afla despre cele mai recente știri și tendințe. Pentru narcisiști, este doar o cale spre faimă și celebritate. Influencerii cu numere imense de urmăritori sunt mai predispuși în a fi remarcați, a atrage oferte de muncă și a deveni celebri. Nu au neapărat nevoie de un agent de publicitate dacă sunt suficient de buni în promovarea lor, așa că lucrează din greu la asta. Acest lucru nu înseamnă că promovarea sau faima au o conotație negativă, ci înseamnă că pur și simplu că rețelele sociale permit oamenilor să se auto-îmbunătățească, iar auto-îmbunătățirea este o caracteristică cheie a narcisismului.

Cu toate acestea, cea mai importantă întrebare încă nu are răspuns: Utilizarea rețelelor sociale ne face mai narcisici? Cercetarea nu poate spune încă nimic sigur, dar, în cea mai mare parte, știm că social media este folosită mai des de către narcisici, iar motivele lor sunt axate pe auto-promovare și ego mai mult decât orice altceva. Unele studii au arătat că social media poate crește tendințele narcisiste, dar alte studii nu.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult