Sanatatea internautilor ar putea fi afectata de site-urile de socializare, care ii determina sa isi diminueze contactele directe cu alte persoane in favoarea legaturilor virtuale, sustine un expert, citat de BBC News Online.
Aric Sigman, realizatorul unui studiu in acest sens, spune ca retelele de socializare de tip Facebook au ca scop sa aduca oamenii la un loc, insa reusesc numai sa ii tina departe unii de altii.
El a mai precizat ca exista indicii care sugereaza ca lipsa de socializare directa poate altera modul in care functioneaza genele, poate afecta reactiile imunitare si nivelul hormonilor, functiile arteriale si performanta mentala.
Sigman mai spune ca lipsa socializarii directe poate determina cresterea riscului aparitiei de probleme de sanatate serioase, cum ar fi cancerul, atacurile de cord, bolile de inima si dementa.
Diagnostic: singuratate
Singuratatea contribuie la cresterea presiunii arteriale si a nivelului stresului, sporind riscul aparitiei maladiei Alzheimer, si are efecte la fel de nocive asupra organismului ca fumatul si obezitatea, conform unei cercetari realizate de Universitatea din Chicago.
Diferenta dintre o persoana singura si una populara este similara celei dintre un fumator si un nefumator, crede initiatorul studiului. „Singuratatea nu afecteaza doar comportamentul, ci si circulatia arteriala.
Singuratatea provoaca, in timpul diminetii, cresterea nivelului de cortizol, un hormon de stres, care afecteaza sistemul imunitar, provocand cresterea presiunii arteriale si depresie”, a spus el.
Dumnezeu si prietenii imaginari
Suntem „setati” sa credem in ei. Asa reiese din cercetarile efectuate in SUA pe bebelusi si pe copii si care au demonstrat ca encefalul acestora este astfel programat incat micutii considera ca spiritul este separat de corp.
Un alt studiu a sugerat ca mintea umana se naste cu un simt supradezvoltat al raportului cauza-efect, care ii determina pe oameni sa caute un scop si un anumit model in absolut toate lucrurile, chiar si acolo unde acestea nu exista.