Socrii toxici – strategii pentru protectia casatoriei

Este posibil ca frustrarea produsa de socrii enervanti sa ne afecteze relatia cu partenerul de viata. Pentru a evita orice problema, psihoterapeutul Susan Forward explica complexitatea relatiei cu socrii, un triunghi care ne forteaza sa intram intr-o lupta cu partenerul pentru loialitate si sprijin.
  • Publicat:
Socrii toxici - strategii pentru protectia casatoriei
Socrii toxici - strategii pentru protectia casatoriei

Este posibil ca frustrarea produsa de socrii enervanti sa ne afecteze relatia cu partenerul de viata. Pentru a evita orice problema, psihoterapeutul Susan Forward explica complexitatea relatiei cu socrii, un triunghi care ne forteaza sa intram intr-o lupta cu partenerul pentru loialitate si sprijin.

Socrii toxici exista in multe forme. Exista Criticul, cel care de-abia asteapta sa ne spuna cu ce gresim; Autoritarul, care incearca sa ne controleze viata; Acaparatorul, care are pretentii permanente asupra timpului nostru si Stapanii Haosului, ale caror numeroase probleme trebuie sa le rezolvam.

Pentru ca nu tu i-ai ales, nu poti sa divortezi de ei, nu poti sa angajezi cu adevarat pe cineva care sa-i faca sa dispara si nici nu-i poti schimba, insa le poti studia comportamentul. Altfel, un pericol iminent te pandeste la tot pasul – le poti perpetua tiparele de comportament cu reactii predictibile care le ofera inconstient socrilor exact ceea ce isi doresc. Fii cu ochii pe ei si nu lasa armele.

Iata pe scurt cu cine poti avea de-a face:

Criticii – care te considera incompetent sau inferior din cauza ca ai alte idei, preferinte, sisteme de credinte, valori sau modalitati de realizare a lucrurilor. Aceasta categorie include cautatorii de tapi ispasitori, care te invinovatesc pentru orice problema ce poate sa apara intre tine si partenerul tau.

Acaparatorii – care vad certificatul vostru de casatorie drept un act de inrolare, o garantie ca va veti implica total in viata lor.

Autoritarii – care cred ca partenerul tau este complet incapabil sa isi conduca propria viata si preiau initiativa. Pretind ascultare si ofera iubire in functie de cat de bine reusesti sa-i multumesti.

Stapanii haosului – acestia nu prea reusesc sa isi controleze adictiile, conflictele materiale si problemele financiare, creand un dezastru care il acapareaza pe partener si care se revarsa asupra familiei voastre.

Uraciosii – acei socri care ranesc in mod deliberat, al caror comportament crud, furios, adesea abuziv este profund dureros si care aproape intotdeauna implica incercari active de sabotare a casatoriei voastre prin orientarea partenerului impotriva ta.

 
Exista si socrii nerautaciosi
 
Atunci cand ai de-a face cu probleme mai putin grave cu socrii, hotaraste-te sa reactionezi abia la urmatoarea “recidiva”. Atunci cand auzi cuvinte care semnalizeaza un rand nou de comportamente care te deranjeaza, inspira adanc si atrage-i persoanei respective atentia asupra disconfortului produs.

Spune-le cum te fac sa te simti si 
cere-le sa se opreasca. Pregateste un scenariu simplu pe care poti sa-l folosesti in momentul in care apare problema respectiva. Foloseste afirmarea pozitiei, stabilirea limitelor permise si raspunsurile nondefensive. 

 
Citeste mai multe in volumul “Socrii toxici. Strategii pentru protejarea casatoriei” de Susan Forward & Donna Frazier, Editura Trei, 328 pag., 29 lei
 

Citeste si: Te mariti, da’ stii ce faci?…

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult