Creşterea confortului la volan şi a uşurinţei de a conduce maşina încurajează din ce în ce mai mulţi oameni să întreprindă călătorii lungi.
Pentru a ajunge însă cu bine la destinaţie specialiştii recomandă întâi de toate odihna.
Şi actriţa Alexia Talavutis ştie că nu-i de joacă cu oboseala la volan. Chiar şi la bordul unui A Class regulile sunt fără excepţie.
Ia o pauză şi relaxează-te!
Sunt de părere specialiştii şi recomandă câteva exerciţii menite să te facă să te simţi mai confortabil şi mai puţin încordat atunci când drumurile sunt lungi şi fac parte dintr-o rutină de zi cu zi.
Chiar dacă nu-ţi dai seama, mâinile pe volan înseamnă şi un consum de energie. Atunci când este strâns bine poate afecta încheieturile şi genera un plus de stres. Într-un minut, două îţi poţi relaxa încheieturile cu ajutorul unui exerciţiu simplu – strânge degetele pumn şi eliberează-le şi vei simţi în scurt timp o relaxare a braţelor.
Poţi face asta şi în timp ce conduci, însă te asiguri că ai cealaltă mână fermă pe volan. Poziţia în scaun atât ca şofer, cât şi ca pasager poate genera disconfort. Calmul, încrederea, relaxarea se pot instala rapid printr-o respiraţie profundă şi o expiraţie lungă.
Acest exerciţiu se poate practica în doi. Cu cât o persoană este mai relaxată, cealaltă va deveni şi mai relaxată. Pe autostradă, destinde-te şi fă câţiva paşi prin parcare. Dacă este posibil, lasă la volan un partener de drum, ca să te odihneşti; faceţi cu schimbul. Un somn de 15 minute îţi poate îmbunătăţii capacitatea de concentrare pentru încă 1-2 ore.
Şofatul pe timp de noapte
O echipă a laboratorului de fiziologie a CNRS, din Bordeaux, a testat pentru prima dată, în condiţii reale, efectul unei pauze de odihnă în parcare şi efectul unei cafele tari asupra performanţelor unor subiecţi tineri (18-25 de ani), în timpul şofatului pe timp de noapte. O jumătate de ceaşcă de cafea sau o jumătate de oră de somn scad de 3,7 ori, respectiv de 2,9 ori riscul de accident!
Printre primele semne de oboseală se numără: probleme în menţinerea unei viteze constante, menţinerea cu greu a direcţiei, dificultăţi de concentrare, probleme în observarea indicatoarelor rutiere, gesturi mecanice, senzaţia de aţipire, căscat repetat, muşchii cefei încordaţi, capul greu, picioarele amorţite, momente de neatenţie.
Studiile arată că în intervalul de aproximativ 4 ore de drum, fie ziua, fie noaptea, se constată că şoferul cumulează până la 30 de minute de scădere a nivelului de atenţie. Cea mai mare parte a accidentelor provocate de aţipirea la volan se produc, pe timpul nopţii, între orele 0 şi 6, iar ziua între orele 13 şi 16.
Mai multe despre oboseala la volan în “Gata cu insomniile! Ghid practic pentru un somn sănătos”, www.humanitas.ro
Înainte să pleci la drum
• Dormi cât trebuie în nopţile dinaintea plecării.
• Ai grijă cu medicamentele; unele dau somnolenţă. Citeşte prospectele cu atenţie!
• Ia un mic dejun consistent şi bea ceva energizant (ceai, cafea), dar în cantităţi moderate.
• Înainte să porneşti în călătorie noaptea, acordă-ţi un răstimp de odihnă de aproximativ o oră şi jumătate.
• Dacă te hotărăşti să porneşti la drum noaptea, trebuie să ştii că nivelul de atenţie atinge punctul minim între orele 3 şi 6 dimineaţa.
Secretele şoferiţei Alexia
Prima întrebare ca mi-a venit în minte atunci când pregăteam întrebările la care urma să răspundă tânăra actriţă şi membră în trupa La-La Band vizavi de subiectul cu pricina a fost – “Cât la sută este necesitate şi cât la suta plăcere atunci când vorbim de şofat?” Răspuns scurt şi răspicat “200%. 100% plăcere, 100% necesitate”.
Pentru că este pasionată de maşini, Alexia a dat examenul pentru permis imediat ce a devenit majoră. Însă la volan se visa de la o vârstă foarte fragedă.
“Aveam 11 ani şi totul a început de la filmul >. Vorbeam în fiecare zi despre maşini cu colegii de şcoală, despre detalii de designe, dar şi despre cele tehnice. Ţin minte că număram anii până când voi putea avea permis de conducere. Când am împlinit 18 ani bunicul meu mi-a finanţat şcoala de şoferi. A fost cel mai tare cadou pe care l-am primit”, povesteşte amuzată simpatica creaţă.
Model de driver, cine altul decât Lewis Hamilton. A înţeles însă din capul locului că nu e loc de teribilism. Lipsa de experienţa în trafic în combinaţie cu dorinţa de a demonstra că eşti regele şoselelor provoacă de cele mai multe ori tragedii. Şi nu acesta este scopul pentru care îţi doreşti să conduci o maşină. Stilul sportiv ţine de abilităţi, dar în egală măsură şi de kilometri înregistraţi la bord. Şi dacă-ţi permite drumul, discutabil cel românesc.
Cum se relaxează atunci când vorbim de ore bune de condus?
“Pentru mine nu e un chin să conduc la drum lung, chiar îmi place, mă relaxează. Totuşi am grijă întotdeauna să nu îmi lipsească CD-urile preferate. Fac pauze cam din 2 în 2 ore, beau o cafeluţă, o apă sau un fresh de grepfrut”, ţine să precizeze Alexia.