Știați că ideea că ne folosim doar 10% din creier e un mit?

Noi, oamenii, nu folosim doar 10% din creier.
  • Publicat:
Știați că ideea că ne folosim doar 10% din creier e un mit?

„Ne folosim doar 10% din creier” este una dintre afirmațiile cel mai des întâlnite atunci când vine vorba despre creier. Și se pare că această noțiune pare ferm înrădăcinată în credința populară, în ciuda multor eforturi de a o dezminți. A fost baza filmului Lucy (2014), care a descris ce se presupune că s-ar întâmpla dacă o persoană și-folosi toată puterea creierului său, adică 100%. A fost folosit pentru a justifica credința în puteri psihice pseudoștiințifice și este o presupunere tacită din cadrul multor „programe/ cărți de self-help” concepute pentru a încuraja dezvoltarea potențialului uman neexploatat.

Hughes și colaboratorii (2013) au descoperit că această concepție greșită (denumită Mitul 10%) este una dintre cele mai răspândite concepții greșite în rândul oamenilor. Mai îngrijorătoare este constatarea lui Dekker et al. (2012), conform căreia aproximativ 50% dintre profesorii din clasele primare și secundare din diferite culturi susțin, acest mit.

Există o multitudine de articole și videoclipuri care destramă acest mit atât în mass-media populară, cât și în neuroștiință. În plus, cercetătorii din neuroștiință au acum instrumente pentru crearea de imagini și urmărirea activității creierului uman live, în acțiune. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt scanările PET CT și RMN. Aceste tehnici care au intrat în uz comun în ultimii 25 de ani, au revoluționat înțelegerea noastră asupra funcției creierului.  cS-a stability fără drept de echivoc că creierul uman este activ în mod constant, chiar și în perioadele de somn: reglează, monitorizează, simte, interpretează, raționează, planifică și acționează. Chiar și persoanele cu tulburări neuronale degenerative, cum ar fi Alzheimer și boala Parkinson, folosesc semnificativ mai mult de 10% din creier.

De unde a pornit, de fapt, acest mit?

Originea mitului conform căruia ne folosim doar 10% din capacitatea creierului este neclară. Unii cercetători o atribuie înțelegerii eronate a unei afirmații dintr-un articol publicat de William James în anul 1907. James spunea că adesea nu ne simțim întotdeauna plini de energie, atât fizic, cât și mental. El nu susținea în niciun caz că folosim doar o mică parte a creierului nostru. De fapt, el observa cum mediul, normele sociale și rutina nu reușesc să angajeze toate resursele oamenilor. Afirmația lui este de fapt în concordanță cu ceea ce știm acum despre stările de atenție și flux, dar James în mod clar nu pretindea că majoritatea oamenilor folosesc continuu doar 10% din energia lor cerebrală.

Mituri legate de creier

Există numeroase alte mituri despre creier pe care cu siguranță le-am auzit cu toții cel puțin o dată în viață. Iată doar câteva dintre cele mai cunoscute:

Oamenii au preponderentă fie emisfera stângă, fie emisfera dreaptă.
Amnezia presupune să uiți cine ești.
Dezvoltarea creierului se încheie odată cu încheierea pubertății.
Când dormim, creierul este latent.
Leziunile cerebrale cauzează pierderea permanentă a funcției de memorie, în special la persoanele în vârstă.
Antrenamentul creierului crește IQ-ul și încetinește deteriorarea creierului.
Funcția creierului scade semnificativ la bătrânețe.
Dacă ascultăm Mozart sau muzică clasică, în general, vom spori creșterea IQ-ului sau procesul de învățare.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult