Nu-mi aduc aminte cu exactitate când mi-a intrat prima oară în vocabular cuvântul “stres”. Probabil la primul contact de la 18 ani cu Bucureştiul, cu puhoaiele de cetăţeni de la metrou, la primul job, în momentul în care tatăl meu s-a îmbolnăvit de cancer.
Cumva, a devenit cuvânt de bază în viaţa mea mai ales pe fondul crizelor financiară şi emoţională care mi-au dominat existenţa în ultimii ani.
Dar asta nu înseamnă că m-am resemnat în faţa stresului, după ce ani de zile i-am plătit tribut printr-o alimentaţie dezechilibrată, printr-o amânare permanentă a orelor de sport, printr-o acnee care la un moment dat nu mai trecea şi printr-o serie de stări şi reacţii care ar pune pe fugă orice om cu un psihic de fier.
Dimpotrivă! Mi-am pus mintea la contribuţie şi resursele financiare în joc ca să profit de orice dietă, activitate fizică şi terapie care are drept scop atenuarea efectelor stresului.
Şi am început cu alimentaţia şi aşa a venit timpul să-mi cumpăr prima pungă cu musli pentru că am aflat că cerealele integrale îţi iau stresul cu mâna. Poate e mult spus, dar dacă am văzut că silueta are numai de câştigat de pe urma bolurilor generoase cu cereale şi smoothie de fructe, parcă că stările de anxietate şi nervozitate s-au diminuat.
Am continuat pe calea alimentaţiei antistres cu spanacul şi peştele gras, ceea ce vă recomand şi vouă în această perioadă de explozie a verdeţurilor. O salată bogată cu macrou, scrumbie sau somon se face în doi timpi şi trei mişcări şi este imposibil să nu-i remarcaţi efectul delicios asupra creierului tensionat. Totul e să vă placă!
Iar dacă nu v-am convins cu peştele, mă gândesc că v-aş putea convinge cu o mână de migdale, numai bune de ronţăit după o “sesiune” de stres şi enervare. E adevărat că a durat ceva ani până când am eliminat cu totul din dieta alimentele procesate, cu multă sare sau zahăr.
Dar mult mai repede mi-a intrat în cap ideea că decât să dau bani pe o rochie sau o pereche de pantaloni în care speram să intru la un moment dat, mai bine investesc resursele de care dispun în alimente bune, masaje, împachetări cu alge sau în şedinţe de aqua gym care sigur mă vor ajuta să arăt bine şi să-mi permit să port orice: simpla idee de a a purta XS poate fi un antidot al stresului.
Dar să nu vă imaginaţi că am devenit de fier! Nici pe departe! N-am scăpat din zilele când aş da orice să fiu din nou copil sau când mă imaginez bogată peste noapte ca să scap de rutina zilnică! Atunci apelez la câteva simple strategii: de exemplu, îmi spun că nimic nu poate fi mai rău şi mai stresant decât o boală incurabilă! Şi mă calmez instant!
Sau îmi spun că peste zeci de ani, momentul stresant va fi de mult uitat aşa că nu are rost să-i dau mare importanţă. Sau mă gândesc că o excursie într-un loc de vis sau un obiect pe care mi-l doresc mult sunt răsplata pentru momentele de stres major. Şi parcă acestea se suportă mai uşor. |n plus, căutând soluţii antistres de ultimă oră, m-am gândit să dau o raită şi prin lumea hi-tech care de ceva ani buni, include şi relaxarea în topul procupărilor şi cercetărilor.
Pornind de la tradiţia japoneză Suna Ryoho (timp de secole, în timpul verii, japonezii se îngropau în nisipul fierbinte din apropierea apelor pentru a elimina toxinele din corp) şi pentru a minimaliza efectele nocive ale celor două bombe atomice, guvernul japonez a investit mult în cercetare în speranţa de a găsi un sistem care să ajute la regenerarea celulelor. Aşa s-a descoperit eficienţa razelor infraroşii.
Mai târziu, în 1998, laureatul premiului Nobel pentru chimie în 2002 – cercetătorul Kolchi Tanaka – descoperea pentru prima oară dioxina în transpiraţia unei persoane care a efectuat o şedinţă de Iyashi Dôme, concept care are la bază tocmai razele infraroşii lungi de origine organică, care pot echilibra organismul.
Tehnologia avansată face posibilă purificarea, regenerarea şi slăbirea prin echilibrarea corpului din interior. Acţiunea detensionantă asupra sistemului muscular, detoxifierea profundă şi susţinerea eficientă a metabolismului au făcut ca acest program să fie folosit şi de către sportivi.
Practic cum acţionează? Timp de 30 de minute, organismul produce o transpiraţie abundentă, echivalentă parcurgerii distanţei de 20 km, însă fără efecte secundare: producerea excesivă de endorfine, oxigen activ, riscuri cardiace, uzură permanentă a corpului. |n timpul unei şedinţe, corpul va elimina până la 1.200 ml de apă. Această transpiraţie este atât de profundă încât va elimina şi metalele grele din organism.
O şedinţă Iyashi Dôme asigură o pierdere de până la 600 kcal şi se pate face la Alpin Hotel-SPA, Poiana Braşov şi Premier Palace Hotel-SPA, Bucureşti.
Dacă la tehnologia japoneză încă nu am apelat, Biodream m-a tentat. Specialiştii spun că acţionează în mod pozitiv la nivel psiho-neuro-imuno-endocrin, fiind o tehnologie care se concentrează pe schimbarea psihosomatică prin intermediul spectrului de lumină specific într-un mod total non-invaziv.
Pe tot parcursul celor 45 de minute de terapie, o muzică liniştitoare inundă camera, iar mişcarea pernei subţiri de aer pe care te aşezi dă impresia că eşti pe o saltea gonflabilă pe o mare lină. Oricât de tensionată ai fi, muzica, sunetul şi razele infraroşii reuşesc să te relaxeze şi chiar să cazi într-un somn profund şi odihnitor. La finalul şedinţei, te simţi mai uşoară şi datorită eliminării unei cantitaţi mari de apă din corp.
Per ansamblu, starea este una pozitivă, de relaxare. Acest aparat decupat parcă din filmele SF (am trăit senzaţia pe pielea mea) este eficient datorită combinării mai multor principii importante: hipertimia sistematică (adică schimbarea stării de spirit) obţinute prin acţiunea razelor infraroşii direct sincronizate cu bătăile inimii, expunerea la o sursă de lumină cu spectru larg, expunerea la acţiunea unor generatori electrici prin filtre optice care produc frecvenţe ce elimină stresul.
Biodream alcalinizează corpul, sincronizează activitatea emisferelor cerebrale, măreşte performanţa atletică, generează ameliorări majore ale condiţiilor emoţionale la persoanele care suferă de anxietate şi depresie, îmbunătăţeşte reflexele şi nivelul de atenţie, determină o mărire a oxigenării ţesutului, ameliorează calitatea somnului şi generează eliminarea retenţiei de apă şi a pierderii în centimetri. Specialiştii recomandă o cură de 15 şedinţe, zilnic, fără pauze.
Ca o concluzie, dacă ar fi să credem cu putere în echilibrul universal, acolo unde există un stres, există obligatoriu şi un remediu care să-l elimine. Numai dacă privim copacii şi cerul zilele acestea şi tot reuşim să “ridiculizăm” stresul provocat de o problemă care mâine va fi uitată.