Faptul că stresul ne poate îmbolnăvi nu este o noutate. Gabor Mate, medic și psihoterapeut, vorbește în detaliu despre stres în cea mai recentă carte scrisă de el, „Mitul normalității”.
„Stresul este o funcție de supraviețuire obligatorie pentru orice ființă vie”, își începe Gabor Mate capitolul dedicat mecanismului stresului. Atunci când este activat, aparatul de stres ne împuternicește imediat să înfruntăm sau să scăpăm de amenințările la adresa existenței noastre sau a existenței ori bunăstării celor de care ne pasă. Declanșarea acestui aparat al stresului, acestui mecanism complex, e un eveniment impresionant la nivelul întregului corp, care implică practic fiecare organ și sistem.
Stresul, spune autorul, se manifestă în două forme: „ca reacție imediată la o amenințare sau ca o stare prelungită indusă de presiuni externe sau de factori emoționali interni.” În timp ce stresul acut este o reacție necesară care ajută la menținerea integrității noastre fizice și mentale, stresul cronic, continuu și fără ameliorare, le subminează pe amândouă, spune Mate. În cazul unei situații în care avem nevoie de autoapărare, stresul e pozitiv pentru că ne face „mai alerți la minte, mai rapizi și mai puternici la nivelul membrelor”, spune psihoterapeutul. În timp ce furia cronică inundă corpul cu hormoni de stres mult timp peste durata firească a stresului.
Gabor Mate face o listă cu riscurile la care suntem expuși dacă suntem stresați pe o durată îndelungată și în corp există un surplus hormonal: